10. ocenjevanje salam in klobas

Datum: 03.04.2017

Vrabče 2017: DESETO OCENJEVANJE SALAM IN KLOBAS

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica , kmetijska svetovalna služba Sežana je 30. in 31. marca v sodelovanju z Društvom turizma na kmetijah »Fraska« in kmetijo Boža Škapina iz Vrabč že deseto leto zapored organizirala ocenjevanje salam in klobas.
Pred leti smo se odločili, da imamo to na Vrheh, saj je tu veliko ljubiteljev , ki za svoje potrebe izdelujejo suhomesnate izdelke.
Prva leto je bilo ocenjenih po 30 vzorcev iz bližnje okolice, po 10 letih pa je to že preraslo v regijsko ocenjevanje. 67 vzorcev salam in klobas so tokrat prinesli pridelovalci od Idrije,Deskel,Vipavske, Krasa, Brkinov pa do Slovenske Istre.

Zaradi velikega števila vzorcev je imela strokovna komisija pod vodstvom predsednika Srečka Horvata in člani: Stojan Ščuka, Mirjana Košuta, Marta Koruza, Igor Živec, Matjaž Orel, Boštjan Mohorčič, Marko Tavčar , Zvonko Sedmak in Milena Štolfa , veliko dela.
Da je ocenjevanje potekalo nemoteno in da so bili vsi vzorci oštevilčeni, kar pomeni anonimno ocenjeni, je poskrbel Slavko Može, ki je tudi eden od pobudnikov ocenjevanj in že od začetka v veliko pomoč pri izvedbi le-tega.
Komisija je ocenjevala po 20-točkovnem sistemu in sicer zunanji izgled, izgled na prerezu, vonj, teksturo in okus.

Drugi dan ,31. marca je bilo prav tako na kmetiji Škapin na Vrabčah, pred razglasitvijo rezultatov ocenjenih vzorcev,organizirano strokovno predavanje Irene Kos , specialistke za predelavo mesa pri KGZS, o Registraciji živilskega obrata za predelavo živil živalskega izvora, prodaji svežega mesa in jajc.
Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Na dogodku so se nam pridružili župan občine Sežana g. Davorin Terčon, županja občine Hrpelje-Kozina g. Saša Likavec-Svetelšek županija občine Divača ga. Alenka Štrucl –Dovgan in župan občine Komen g. Marko Bandelli. Po uvodnem pozdravu Milene Štolfa sta županiji in župana nagovorili prisotne, jim čestitali in zaželeli še veliko uspeha ter da bi s prireditvijo nadaljevali.
Nato je predsednik ocenjevalne komisije Srečko Horvat predstavil potek ocenjevanja in ocene letošnjega ocenjevanja. Povprečno so bili vzorci dobri. Nekaj napak se je pojavilo zaradi presuhega podnebja v zadnjem obdobju sušenja (presušen, preslan, zarobljen, luknja..).
Izdelki so bili večinoma lepo narejeni,lepo odbrano meso in na prerezu lepega videza. Napaka »luna« je postala zelo redka. Tudi na zunanjem izgledu skoraj ni več napak.
Sledila je podelitev priznanj.
Župan občine Sežana g. Davorin Terčon je podelil 10 zlatih, 22 srebrnih in 12 bronastih priznanj.
Za bronasto priznanje je bilo potrebno doseči od 17 do 17,99 točk, za srebrno od 18 do 18,99 točk in za zlato od 19 do 20 točk.

Po podelitvi priznanj je sledila pokušina vseh ocenjenih vzorcev salam in klobas. Tako so imeli obiskovalci možnost sami primerjati različne izdelke na istem mestu.
Vsak izdelovalec se je lahko individualno seznanil z oceno in napakami svojega izdelka, ter se pogovoril s predsednikom ocenjevalne komisije g. Srečkom Horvatom.

Taka ocenjevanja niso le tekmovalnega značaja, pač pa tudi izobraževalnega, saj se na napakah učimo in spoznamo kaj delamo prav ali narobe.
Pomembno pa je tudi druženje in izmenjava izkušenj, zato smo se vsi strinjali, da se prihodnje leto zopet srečamo.

Zapisala: Milena Štolfa; foto: Olga Knez

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki