Trta in suša

Datum: 26.07.2013

Vinska trta je rastlina sonca in tudi dokaj odporna na sušo tako, da na v večini primorskih vinogradov še ni znakov prizadetosti. To ne velja za plitvejša tla predvsem v Slovenski Istri pa tudi na Krasu, kjer so bile padavine zelo skope.

Tudi izredni visoke temperature ovirajo asimilacijo (idealna temperatura po Manaresiju za fenofazo debeljenja jagod je med 22-26 st.C) in asimilacija v listih se veča do 30 st.C pri 40 st.C pa se zaustavi.

Priporočamo:

za TLA

za TRTO

V primeru da še ni bilo opravljeno prikrajševanje mladik in da je bujnost velika, se priporoča vršičkanje, da se zmanjša listna stena in s tem izhlapevanje. To opravimo previdno, ker se bodo verjetno še nadaljevale visoke temperature tudi v avgustu, da si ne zmanjšamo asimilacijske površine. Nad zadnjim grozdom, da je še 8- 12 listov. Kjer je slabša založenost tal predvsem s kalijem in na plitvejših legah se priporoča foliarno gnojenje- škropljenje na podlagi naravnih stimulatorje na osnovi aminokislin, alg in kalija. Kjer je možnost namakanja, se to priporoča.

Pripravila: Majda Brdnik, svetovalka- specialistka za vinogradništvo

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki