Varstvo vinske trte

Napotki za varstvo vinske trte z dne 21. avgust 2015

Peronospora in siva grozdna plesen vinske trte

Tudi pri poznih vinskih sortah kot so npr. Refošk ali Cabernert sauvignon zaključujemo s škropljenji proti peronospori vinske trte.
Proti sivi grozdni plesni, ki povzroča gnitje grozdja lahko še škropimo omenjene pozne sorte grozdja. Škropljenje priporočamo samo v tistih vinogradih poznih sort, kjer grozdje pogosto močno gnije. Priporočamo uporabo enega od naslednjih pripravkov: Mythos (2,5 l/ha), Switch 62,5 WG (1,0 l/ha), Teldor SC 500 (1-1,5 l/ha), Rovral aquaflo (1,5 l/ha) ali Prolectus (1,2 kg/ha). Vsi om,enjeni pripravki imajo 21 dni karence razen pripravka Prolectus, ki ima 14 dni karence.
Škropimo le predel, kjer se nahajajo grozdi.
Pripravke Mythos, Pyrus 400 SC in Prolectus lahko uporabimo le enkrat v rastni sezoni.

Plodova vinska mušica

Priporočamo, da v vinograde obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice. Lovilne pasti pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.
Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

O novem škodljivcu si lahko več preberete na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki