Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Obvestilo o varstvu sadik paradižnika in paprike

datum: 02.02.2017

Obvestila za varstvo pri pridelavi zelenjave z dne 2. marec 2017

Padavica sadik (Pythium spp.)

Pri pridelavi sadik paradižnika in paprike se za omejevanje okužb s padavico svetuje uporabo pripravka Previcur Energy.

Gojenje sadik v organskem substratu:

Sadike paradižnika gojene v zavarovanem prostoru se zaliva v odmerku 3 ml/m2. Sadike paprike se prvič zalije z odmerkom 6 ml/m2, naslednji odmerek pa znaša 3 ml/m2. Uporabi se 2 do 4 l raztopine za m2 površine (20.000 – 40.000 l/ha). Tretira se lahko največ dvakrat v sezoni v presledku 10 do 14 dni. Prvič po setvi, pred vznikom in drugič po vzniku sejancev, vendar najkasneje pred presajanjem. Po presajanju v zavarovanem prostoru se lahko preko kapljičnega namakanja uporabi 3 l sredstva na ha ob priporočeni porabi vode od 300 do 1500 l/ha. Tretira se lahko največ dvakrat v presledku 10 do 14 dni, prvič takoj po presajanju.

Gojenje sadik v umetnem substratu:

Sadike paradižnika in paprike gojene v zavarovanem prostoru se zaliva v odmerku 3 ml/m2. Uporabi se 2 do 4 l raztopine za m2 površine (20.000 – 40.000 l/ha). Tretira se lahko največ dvakrat v sezoni v presledku 10 do 14 dni. Prvič po setvi, pred vznikom in drugič po vzniku sejancev, vendar najkasneje pred presajanjem.
Po presajanju v zavarovanem prostoru se lahko gojene rastline zaliva preko kapljičnega namakanja. Odmerek pripravka znaša 3 l/ha ob priporočeni porabi vode od 300 do 1500 l/ha. Tretira se lahko največ 4 krat v presledkih od 7 do 10 dni. Prvič takoj po presajanju, zadnjič pa najpozneje 3 dni pred obiranjem pridelka.

Karenca pripravka za paradižnik in papriko je 3 dni.

Bodite pozorni na karenco pripravka! Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!