Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

two bottoms Foto M. Prešeren

Vinarstvo

Naši strokovnjaki

  • Tamara Rusjan

    svetovalka specialistka za vinarstvo

    t: 05 335 12 09

    m: 041 721 903

    e:

  • dr. Tjaša Jug

    vodja laboratorija, vodja kakovosti

    t: 05 335 12 24

    m: 031 719 237

    e:

  • Mirjana Košuta

    odgovorni analitik - enolog

    t: 05 335 12 25

    e:

  • Tanja Škvarč

    odgovorni analitik - živila

    t: 05 335 12 26

    e:

  • Barbara Ličen

    tehnik za sprejem vzorcev, povzorčevalec

    t: 05 335 12 17

    m: 031 864 455

    e:

  • mag. Anka Rojc Polanec

    odgovorni analitik - pedolog, izvoz vina

    t: 05 335 12 27

    e:

Vinarstvo

Vino je po slovenski zakonodaji pridelek, pridobljen s popolnim ali delnim alkoholnim vrenjem drozge ali mošta, pridelanega iz grozdja žlahtne vinske trte. Vino je ena najbolj kompleksnih in priljubljenih pijač na svetu, saj je v njem odkritih že več kot 1300 različnih spojin in še vedno se odkrivajo nove. Rodi se v vinogradu, neguje in dozori pa v kleti. Je naša gospodarska in kulturna  dediščina, saj je v njem zapisano nekaj bistva o narodu.

Že dolgo ugotavljamo, da je znanje osnova za uspešno gospodarjenje na kmetiji, zato je naše delo izobraževanje in nadgrajevanje kmetijskega znanja vseh, ki se trudijo in obdelujejo zemljo v naši majhni deželici Sloveniji.  Razumevanje pridelave vina in osnovnih reakcij, ki tečejo med spojinami, ter kompleksnost  postopkov, ki tečejo med predelavo grozdja, so temelj našega dela in posredovanja znanja med vinarje.

»Če želiš biti srečen za en dan popij kozarec vina. Če želiš srečo za celo življenje, posadi vinograd.«

Kitajski pregovor

Novice

strokovni posvet Javne službe za kmetijsko svetovanje

20. november 2017

Strokovni izzivi sodobnega kmetijstva

V Laškem trenutno poteka že 32. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja z naslovom "Strokovni izzivi v sodobnem kmetijstvu" s katerim se želi spomniti na pomen...

več >

trgatev

15. november 2017

Obvestilo za vinarje in vinogradnike o prijavi letnega pridelka grozdja, mošta in vina

Pridelovalce grozdja, mošta in vina obveščamo, da je potrebno do 20. novembra 2017 sporočiti podatke o pridelku grozdja, mošta in vina. Pridelek so dolžni prijaviti...

več >

20170612_133527

14. november 2017

Vinarji vabljeni na naša ocenjevanja vin

Vinarje vabimo, da se kot opazovalci udeležite ocenjevanj vin pri naši strokovni vinarski komisiji. Zdaj je namreč čas, ko je pri nas zelo zanimivo. V oceni imamo zrela...

več >

Strokovna vsebina

photo-not-available

Cabernet sauvignon

- pozna sorta
- vino je temno modro, vijolično
- vonj vina nas spominja na črni ribez, zeleno papriko, z zorenjem v leseni posodi pa pridobi še vaniljine note, note pražene kave, cimeta
- dozorelo vino je polno, bogato z žametnimi tanini

photo-not-available

Refošk

- srednje pozna sorta
- vino je rubinaste, temno rdeče do vijolične barve
- vonj mladega vina spominja na maline, višnjo, črni ribez, brinje, z zorenjem pa se pojavijo vonji po gozdni podrasti in začimbah
- okus je saden, svež, na ekstraktu zelo bogat in včasih rahlo kiselkast

photo-not-available

Barbera

- pozna sorta
- vino je rubinasto rdeče barve, z zorenjem preide v granatno rdečo
- vonj vina je nežen, diskreten, spominja nas na gozdne sadeže kot sta ribez in murva
- okus vina je poln, saden, včasih nas rahlo moti višja kislina, ki se ob dozorelem grozdju izgubi

Izobraževanja in dogodki

arhiv dogodkov >