Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Ogledi dobrih kmetijskih praks

datum: 31.05.2017

Konec maja meseca smo si z zainteresiranimi udeleženci ogledali dobre agronomske prakse na posameznih kmetijah.

Najprej smo obiskali kmetijo Čebron v Bukovici, kjer smo si ogledali predvsem pridelavo v plastenjakih. Kmetija je usmerjena v integrirano pridelavo zelenjadnic preko celega leta. Zaradi intenzivne pridelave zemljo v plastenjakih redno razkužujejo s parilnim strojem. Z rednim vnosom organske mase (slama) v tla skrbijo za dobro strukturo in zračnost tal. Ta postopek mulčenja in zadelave slame v tla opravijo v jesenskem in zgodnjem spomladanskem času pred sajenjem glavnih kultur. Sadike si pridelajo sami v ogrevanem plastenjaku. V spomladanskem terminu pridelave pridelujejo paradižnik, bučke, kumare, papriko in solate. Na prostem pa lubenice, dinje, por, čebulo in kapusnice. Glede varstva rastlin že vrsto let tudi zelo uspešno sodelujejo z našimi strokovnjaki fitopatologi. Na vprašanja udeležencev glede varstva rastlin je na naših ogledih sodeloval dr. Marko Devetak.

Trženje dnevno sveže zelenjave iz kmetije Čebron poteka preko njihove trgovine v Šempetru.

Na kmetiji Ušaj v Orehovljah pa smo se seznanili s pridelavo šparglja in pripravo svežih belih in zelenih špargljevih poganjkov za direktno prodajo. Zaradi velikih razlik v temperaturah med dnevom in nočjo so bili v letošnji sezoni (v aprilu) pridelki v špargljevih nasadih manjši od pričakovanj. V Orehovljah vsako leto tudi uspešno organizirajo praznik šparglja. Špargelj je delikatesna vrtnina, ki se po dolgem času vrača na polja v Orehovljah, Mirnu, Renčah, Vrtojbi,….Na kmetiji Ušaj imajo že do sedaj posajenih okrog 5 ha nasadov. Zadovoljni so s kakovostjo poganjkov. V primeru pridelave šparglja za bele poganjke moramo vsako leto spomladi vzpostaviti grebene, ki jih prekrijemo s črno folijo, da zagotovimo kakovostne bele poganjke. V pridelavi šparglja za zelene poganjke pa grebeni niso potrebni in tudi pobiranje poganjkov je lažje. Špargelj je sicer trajnica, življenjska doba nasada je vsaj 10 let. Pri varstvu rastlin moramo biti predvsem pozorni na napad špargljeve muhe. Konec poletja pa večkrat vršimo varstvo zaradi prisotnosti rje. Na kmetiji na večjih površinah tudi uspešno pridelujejo krompir in druge zelenjadnice.