Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

V Vrabčah smo organizirali že 11. ocenjevanje salam in klobas

datum: 10.04.2018

Na že tradicionalnem, 11. ocenjevanju salam in klobas smo podelili 49 priznanj, od tega 12 zlatih, 21 srebrnih in 16 bronastih. Veseli smo visoke udeležbe predelovalcev mesnin saj ocenjevanja niso zgolj tekmovalnega, pač pa tudi izobraževalnega značaja. Pomembno je tudi druženje in izmenjava izkušenj.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je prejšnji teden, v sodelovanju z Društvom turizma na kmetijah »Fraska« in kmetijo Boža Škapina iz Vrabč, že enajsto leto organiziral ocenjevanje salam in klobas v Vrabčah na Krasu. Ocenjevanje, ki je bilo sprva namenjeno le predelovalcem iz sežanskega območja, je po enajstih letih preraslo v regijsko ocenjevanje, saj smo prejeli vzorce iz Krasa, Brkinov,  Istre, Vipavske doline, Idrije, Kanala, Deskel, Črnega Vrha pa do Razdrtega.

Zaradi velikega števila vzorcev je imela strokovna komisija v sestavi Mirjane Košuta, Marte Koruza, Anke Rojc-Polanec, Milene Štolfa, Boštjana Mohorčiča, Zvonka Sedmaka in predsednika komisije Srečka Horvata veliko dela. Za nemoteno ocenjevanje je poskrbel Slavko Može, eden od pobudnikov ocenjevanj že od samega začetka.

Komisija je 5. aprila ocenila 74 vzorcev, od tega 21 klobas in 53 salam. Največ je bilo svinjskih , nekaj pa tudi govejih in iz ovčjega mesa. Od divjačine pa je bilo največ  klobas oz. salam iz mesa  divjega prašiča, pa damjaka, košute in  jelena. Ocenjevanje je bilo anonimno,  vsi vzorci so bili  oštevilčeni. Komisija je ocenjevala po pravilniku o ocenjevanju kakovostnih trajnih mesnih izdelkih na razstavi » Dobrote slovenskih kmetij« na Ptuju. Maksimalno število točk, ki ga vzorec lahko doseže je 20. Pri ocenjevanju posameznih lastnosti vzorca se uporablja točkovnik iz ocenjevalnega zapisnika. Ocenjuje se  zunanji izgled, sestavo prereza,barvo prereza, teksturo, vonj in okus.

Razglasitve rezultatov in podelitve priznanj se je naslednjega dne udeležil tudi župan občine Vipava g. Ivan Princes. Po uvodnem pozdravu Milene Štolfa je predsednik ocenjevalne komisije Srečko Horvat nagovoril prisotne in predstavil potek ocenjevanja.

Vzorci so bili v povprečju zelo dobri. Se pa je pri nekaterih vzorcih poznalo muhasto vreme v času sušenja, ki je povzročilo obilo preglavic, kar je imelo za posledice zasušenost roba in luknjičavost v notranjosti izdelka.

Podeljenih je bilo 49 priznanj, od tega 12 zlatih, 21 srebrnih in 16 bronastih. Za bronasto priznanje je bilo potrebno doseči od 17 do 17,99 točk, za srebrno od 18 do 18,99 točk in za zlato od 19 do 19,99 točk.

Po podelitvi priznanj je sledila pokušina vseh ocenjenih vzorcev salam in klobas. Vsak se je lahko pri predsedniku ocenjevalne komisije seznanil z oceno in morebitnimi napakami svojega izdelka, saj ocenjevanja niso zgolj tekmovalnega, pač pa tudi izobraževalnega značaja. Pomembno je tudi druženje in izmenjava izkušenj.

11. ocenjevanje salam in klobas Vrabče 2018 slika4.JPG11. ocenjevanje salam in klobas Vrabče 2018 slika2.JPG11. ocenjevanje salam in klobas Vrabče 2018 slika3.JPG11. ocenjevanje salam in klobas Vrabče 2018 slika1.JPG