Proizvajalcem žganj svetujemo
datum: 04.07.2018
Nedavno opravljene preiskave vzetih vzorcev žganja iz koščičastega sadja na nekaterih kmetijah ob inšpekcijskem pregledu so pokazale, da je v žganju prevelika vsebnost etilkarbamata. Zato svetujemo proizvajalcem žganj, da upoštevajo vse ukrepe, da bo vsebnost etilkarbamata v žganju iz koščičastega sadja čim manjša oz. manjša od ciljne vrednosti 1mg/l.
Pri predelavi koščičastega sadja v žganje moramo upoštevati priporočila EU, da bo vsebnost etilkarbamata v žganju iz koščičastega sadja čim manjša, ciljna vrednost je 1mg/l.
POMEMBNO!
Etilkarbamat nastaja kot stranski produkt pri fermentaciji kvasovk in mlečnokislinskih bakterij.Ukrepi za zmanjšanje vsebnosti etilkarbamata:
- Sadja visoke kakovosti, zdravo in nepoškodovano.
- Nepoškodovane koščice v drozgi oz. čim manj koščic v drozgi prav tako vpliva na zmanjšanje vrednosti etilkarbamata v žganju.
- Če sadje razkoščičimo se izognemo tveganju za nastanek etilkarbamata.
- V kolikor ne takoj izvedemo destilacije, iz vrelne posode odtočimo drozgo v drugo posodo, pri čemer ločimo koščice in čisto drozgo shranimo v nepredušno zaprti posodi v hladnem prostoru.
- V kotel zlijemo drozgo brez koščic in tako zmanjšamo vsebnost etilkarbamata.
- Daljši čas destilacije vpliva na zmanjšanje vsebnosti etilkarbamata.
- Izogibamo se visokim temperaturam pri skladiščenju.
Več o postopku pridelave žganja iz koščičastega sadja in kako zmanjšati vsebnost etilkarbamata v žganju lahko preberete pod panogo "Dopolnilne dejavnosti" v rubriki s strokovnimi vsebinami z naslovom "Tehnologije predelave".
Po Priporočilu komisije EU 2016/22 z dne 7. januar 2016 o preprečevanju in zmanjševanju kontaminacije žganja iz koščičastega sadja in žganja iz tropin koščičastega sadja z etilkarbamatom ter razveljavitvi Priporočila 2010/133/EU, se priporoča sprejetje ukrepov za znižanje vsebnosti etilkarbamata v žganju iz koščičastega sadja in žganja iz tropin koščičastega sadja.
Znanstveni odbor za onesnaževala v prehranski verigi Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je 20. septembra 2007 sprejel znanstveno mnenje o etilkarbamatu in cianovodikovi kislini v hrani in pijači. Odbor je ugotovil, da etilkarbamat v akolholnih pijačah pomeni tveganje za zdravje, zlasti pri žganjih iz koščičastega sadja. Cianovodikova kislina je pomembna predhodna sestavina za nastanek etilkarbamata v žganju.
Najvišja vsebnost cianovodikove kisline v žganju iz koščičastega sada sta bili določeni v Uredbi (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta. Najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline v žganju iz koščičastega sadja je po tej uredbi 7 gramov na hektoliter 100 vol% alkohola ( 70 mg/l ).
Uredba (ES) št. 1334/2008 Evropskega parlamenta in Sveta določa, da je najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline 35 mg/kg v alkoholnih pijačah. Ta najvišja dovoljena vsebnost se uporablja brez poseganja v Uredbo (ES) št. 110/2008.
Na podlagi navedenih dejstev je Evropska komisija za vse države članice sprejela priporočilo, da sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotovitev, da bodo vsi subjekti vključeni v proizvodnjo, pakiranje, hrambo in skladiščenje žganja iz koščičastega sadja in žganja iz tropin koščičastega sadja, uporabljali Kodeks ravnanja za preprečevanje nastanka ter zniževanje vsebnosti etilkarbamata v žganju iz koščičastega sadja ter da bodo zagotovili sprejetje vseh ustreznih ukrepov za dosego čim nižje vsebnosti etilkarbamata v žganju iz koščičastega sadja, pri čemer je ciljna vrednost 1 mg/l.
S Priporočilom 2016/22/ EU se Priporočilo 2010/133/EU razveljavi.