Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Kako zagotoviti kakovost zdravilnih in aromatičnih rastlin

datum: 06.07.2018

Poletni čas je čas nabiranja cvetočih zelišč in zdravilnih rastlin. Začimbe in zdravilne rastline zavzemajo vedno bolj pomembno mesto tudi v kulinariki. So namreč pomemben vir hranljivih snovi in zdravilnih učinkovin, ki že v majhnih količinah ugodno vplivajo na krepitev našega zdravja.

Zelo pomembni so postopki v fazah sušenja. Nabrane dele rastlin sušimo:

  • v tankih plasteh,
  • v suhih, temnih in zračnih prostorih,
  • pri temperaturi do 40 o C.

Z ročnim nabiranjem delov rastlin še dodatno ohranjamo in zagotavljamo stalno kakovost.

Tudi za shranjevanje posušenih rastlin moramo zagotoviti suhe in zračne prostore ter popolno temo in 25 ° C. Posušene začimbe in zelišča shranjujemo izključno v temnem steklu, keramiki ali lepenki.

S temi postopki zagotovimo visoko kakovost naših izdelkov.

 

Za vse, ki vas zanima ali ste se usmerili v pridelavo zdravilnih in aromatičnih rastlin, smo pripravili kratka priporočila  "Na kaj vse moramo biti pozorni pri gojenju zelišč in zdravilnih rastlin".