Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Projekt LANATURA med uspešno zaključenimi projekti

datum: 02.10.2018

Projekt LANATURA, ki smo ga vodili v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slo – Ita 2007 – 2013, je bil kot primer dobre prakse vključen v e – zbirko 56 uspešno zaključenih projektov s področja ohranjanja in trajnostne uporabe rastlinskih in živalskih genskih virov.

V francoskem mestu Nantes se je 6. in 7. septembra odvijala zaključna konferenca o pripravljalnih ukrepih za ohranjanje rastlinskih in živalskih genskih virov v kmetijstvu. Osrednji namen konference je bil predstavitev štirih uspešnih projektov ohranjanja živalskih in rastlinskih genskih virov v EU, predstavitev e-zbirke 56 projektov, razvoj uporabniškega priročnika za predstavitev dobrih praks, izmenjava mnenj in izkušenj med partnerji ter predstavitev drugih preliminarnih rezultatov pripravljalnega ukrepa 2.

V e-zbirko je vključenih 56 uspešno zaključenih projektov s področja ohranjanja in trajnostne uporabe rastlinskih in živalskih genskih virov. Vanjo je uvrščen tudi projekt LANATURA - Tradicija in inovacije v uporabi živalskih materialov, kot primer dobre prakse. Vodilni partner projekta je bil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica.

Na pobudo Evropskega parlamenta je Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) namreč izvajal dva pripravljalna ukrepa za ohranjanje in trajnostno uporabo genskih virov. Prvi ukrep se je izvajal v obdobju 2014-2016, drugi ukrep pa v obdobju 2016-2018 in se letos uspešno zaključuje. Cilj ukrepa 2 je uresničevanje konkretnih primerov in metodoloških pristopov za valorizacijo (ponovno uporabo) ogroženih pasem in sort, ki bodo ekonomsko vzdržne ter povečanje ozaveščenosti in pripravljenosti zainteresiranih za vlaganje v kmetijske genske vire.

 

DSC_0023.JPGDSC_0032.JPGDSC_0046.JPGDSC_0038.JPGDSC_0104.JPGDSC_0213.JPGDSC_0027.JPG