Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

VARSTVO KROMPIRJA PRED KOLORADSKIM HROŠČEM

datum: 08.07.2019

V nižinah Primorske se je izkop zgodnjega krompirja že končal, na ostalih višjih območjih (postojnsko, idrijsko, tolminsko) pa so sedaj pozne sorte krompirja v cvetenju. Opažamo močan napad koloradskega hrošča. Priporočamo redno pregledovanje posevkov in po potrebi tudi zaščito z enim od registriranih sredstev.

V višjih hribovitih legah, kjer je bila saditev krompirja letos šele v maju, opažamo sedaj močno populacijo ličink koloradskega hrošča. Priporočamo redno pregledovanje krompirišč, da ugotovimo morebitno namnožitev ličink. Zatiramo jih po posameznih grmih ali po celotni površini, če je v poprečju več kot 10 majhnih ličink na več kot 20 % grmov. Na insekticide so najbolj občutljive mlade ličinke. Pri uporabi ekoloških sredstev za zatiranje moramo biti na to še posebej pozorni, saj zanesljivo učinkujejo le na komaj izležene ličinke.

 

Pred vsako uporabo fitofarmacevtskega sredstva skrbno preberite priložena navodila za uporabo in upoštevajte priporočene odmerke in opozorila o varstvu čebel in voda!  Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!

 

 

Seznam registriranih insekticidov si lahko preberete TUKAJ