Avgustovska dela v vinogradu
datum: 30.07.2019
AVGUSTOVSKA DELA V VINOGRADU
Zaključuje se faza razvoja jagod in zadnji dež bo pozitivno vplival na rast celic v grozdnih jagodah. Trta prehaja ( zgodnje sorte so že v tej fazi ) v fenofazo dozorevanja grozdja, kjer se jagode začenjajo mehčati in spreminjati barvo. Sladkor se bo sedaj začel v grozdnem soku povečevati , količina skupnih kislin pa zmanjševati. Kot zavod bomo v prvi polovici avgusta že začeli spremljati parametre dozorevanja od sladkorja ( Brix ) skupnih kislin, jabolčne in vinske kisline , YAN, mase jagod, nalaganje sladkorja in zdravstvenega stanja.
NASVET :
- skrbimo za listno maso, ki prideluje asimilate - hrano za grozd in obenem skrbimo za dobro osončenost listov. Nad zadnjim grozdom naj bo cca 10 – 14 listov ( pri nižjih gojitvenih oblikah tudi manj ) . Z odstranjevanjem listov v fazi grozdja začenjamo na vzhodni strani in pri občutljivih sortah – posebej refošk, barbera počakamo do konca meseca oziroma se prilagajamo vremenskim napovedim. S tem ukrepom vplivamo na boljše kopičenje sladkorja, na obarvanost rdečih sort ter predvsem na zdravstveno stanje glede preprečevanje gnilobe.
- opravljamo redčenje grozdja posebno v mladih vinogradih ( v kolikor nismo to opravili že prej ), redčimo kjer je nastavek prevelik glede na pričakovano kakovost grozdja.
- V tej fazi je največji sprejem kalija pa tudi dušika iz tal, za kar moramo poskrbeti že s predhodnim talnim gnojenjem.
- skrbimo za zdravstveno stanje vinske trte in označimo s kapjo- ESCO oziroma z lesnimi glivami napadene trte. Po potrebi izrežemo napadene dele trte do zdravega dela in opravljamo priporočene ukrepe . Pozorni smo tudi na znake karantenske plazmatske bolezni zlate trsne rumenice ( listi se razbarvajo- marmorirani in so na prijem šumeči, ni grozdja ali to veni , mladike ne lesenijo in se povešajo ) ter do 15. 8. imamo izobešene rumene plošče za spremljanje ulova ameriškega škržatka ( KOPOP ).
29.7.2019
Majda Brdnik