Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Tudi jesenska zelenjava bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov

datum: 03.11.2020

V jesenskem in zimskem času imamo za pripravo okusnih jedi na voljo veliko sveže zelenjave iz družine kapusnic (rdeče, belo in kislo zelje), ki so bogat vir pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Tudi sladki janež ali koromač igra v kulinariki pomembno mesto saj je bogat vir vlaknin in specifične arome.

BELO, RDEČE TER KISLO ZELJE                                                     

100 g zelja vsebuje le 22 kilokalorij. Zelje vsebuje skoraj vse vitamine B skupine, razen vitamina B12. Vsebuje veliko mangana, podobno kot ohrovt, kar ugodno vpliva na delovanje ščitnice in nastajanje barvil v koži in laseh. Vsebuje tudi selen, ki je najpomembnejši imunski mineral v vseh telesnih celicah. Vsebuje tudi veliko cinka, ki je pomemben element za uravnavanje presnove v našem telesu. Drobno ga narežemo in pripravimo svežega v solati, lahko z dodatkom kuhanega krompirja, fižola ali trdo kuhanih jajčk. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin v rdečem in belem zelju, velja zelje za čistilca črevesja v telesu, saj se na vlaknine vežejo toksini in se preko črevesja očistijo iz telesa.

Kislo zelje pa je tradicionalno živilo v slovenski kulinariki. Za pridelavo in nato predelavo izbiramo sorte, ki imajo tanke liste in tanke žile na listih. V kislem zelju se zaradi postopka fermentacije nahaja veliko vitamina B12, ki je izredno pomemben vitamin za dobro počutje, za odpornost proti stresu, za delovanje živčevja, za presnovo železa, za nastajanje rdečih krvnih celic, za celično rast in preskrbo celic s kisikom. Kislo zelje vsebuje še vse ostale pomembne vitamine iz B skupine ter kalij, železo, magnezij in cink.

Uživamo ga lahko svežega, kar je tudi najbolj koristno. V kulinariki pa ga predvsem ponudimo kot prilogo pri pripravi tipičnih slovenskih jedi. Priporočljivo je, da kislo zelje kuhamo le do 25 minut, zato da v čim večji meri ohranimo bogastvo vitaminov in mineralov.

zelje belo     zelje rdece

 

MOTOVILEC               

Motovilec je bogat z magnezijem, pomembnim mineralom, ki je kalcijev antagonist in kot tak preprečuje bolezni, ki s o posledica prevelikega dotoka kalcija, na primer v celice srčne mišice. Vsebuje tudi železo, vitamin C in vitamin A. Uživanje motovilca varuje telo pred vnetjem sluznic in pred prostimi radikali. Najbolj pogosto ga pripravimo kot svežo solato.

motovilec

 

SLADKI JANEŽ ALI KOROMAČ             

Sladki janež izvira iz Sredozemlja. Največje pridelave koromača so v Turčiji, Grčiji, Italiji in južni Franciji. V Sloveniji ga pridelujemo v manjšem obsegu. Je izredno bogata vrtnina z vlakninami in ima specifično aromo, zato ga v jedeh uživamo samostojno, brez dodatkov začimb. Koromač je bogat s kalijem, ki je pomemben element za uravnavanje vode v telesu in s C vitaminom, ki krepi naš imunski sistem. Vsebuje še veliko mikroelementov in 14 aminokislin, ki so v idealnem medsebojnem razmerju. Pripravljamo ga lahko drobno narezanega kot svežo solato, ki jo solimo, popramo ter ji dodamo kvaliteten domač jabolčni kis in ekstra deviško oljčno olje. Sladki janež lahko popečemo in ga ponudimo kot prilogo k mesnim jedem. Uporabimo ga pri pripravi zelenjavnih juh. Odličen pa je tudi gratiniran v pečici.

koromač sladki     koromac

 

CVETAČA IN BROKOLI          

brokoli

Brokoli vsebuje veliko magnezija, ki je zelo pomemben element za dobro delovanje našega srca, živčevja in mišičja. Visoka vsebnost vlaknin ugodno deluje na našo presnovo in krepi sluznice v našem telesu. Vsebuje tudi veliko C vitamina, zato brokoli pred pripravo jedi vedno soparimo, tako da v čim večji meri ohranimo pomembne vitamine. Iz brokolija pripravljamo okusne kremne juhe, zelenjavne juhe, ponudimo ga v okusnih solatah ali kot prilogo k drugim jedem.
 

cvetače

Cvetačo imamo na razpolago praktično celo leto, saj lahko v naših ugodnih klimatskih pogojih pridelujemo zgodnje, srednje pozne in pozne ali zimske sorte cvetače. Najbolj pogosto pridelujemo bele cvetačne glave, poznamo pa tudi sorte cvetače, ki so rumene, zelene, ali vijolične barve.  Cvetača je bogata z B vitamini, minerali in aminokislinami. Iz cvetače lahko pripravimo številne okusne jedi: zelenjavne juhe, kremne juhe, gratinirano v pečici, kot prilogo z dodatkom krušnih drobtin in masla ter na solati.

cvetača     

 

 

 

Pripravila: Jana Bolčič, KGZS Zavod GO