Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Uporaba sveč proti pozebi 6. – 7. 4. 2021

datum: 13.04.2021

V Sadjarskem centru Bilje smo se ob napovedi pozebe 7. in 8. 4. 2021 odločili preizkusiti uporabo parafinskih sveč proti pozebi. Prve analize vremenskih podatkov potrjujejo, da gre za najhujši spomladanski mraz v zadnjem desetletju. Učinke uporabe sveč proti pozebi še spremljamo.

Uporaba parafinskih sveč v nasadih:

Sveče se glede na pričakovano temperaturo razporedi v nasadu (tabela) in postopoma prižiga. Vsaka izmed sveč kot posamezno kurišče ogreva zrak v nasadu, boljši učinek pa dosežemo z njihovo uporabo na večjih površinah (tablah). Topel, ogret zrak nad svečo se dviga in hkrati ohlaja ter spet spušča, kar povzroči mešanje zračnih plasti pri tleh in dvig temperature. Na ta način sveča zaščiti sadno drevje in vinsko trto pred pozebo.

tabela parafinske svece

 

Naše ugotovitve:

IMG_20210406_155313Sveče smo postavili v nasadu jablan na površini 0,4 ha in v nasadu hrušk na površini 0,3 ha. Odločili smo se za gostoto postavitve sveč 308 kom/ha. V prvi vrsti (obeh nasadov ) je bila gostota postavitve sveč gostejša, torej na kvadrantu 5 x 4m, v preostalih vrstah pa na 10 x 4 m.

Sveče, ki so v povprečju gorele 9 ur, so zrak na 1,7 m višine v sredini nasada ogrele na -2 °C v trenutku, ko je meteorološka postaja Bilje pri Novi Gorici zabeležila temperaturo -3,8 °C. Minimalna temperatura 7. 4. 2021 je bila -4,2 °C ob 5.30 zjutraj.

Temperature so bile zelo nizke in dolgotrajne, parafinske sveče pa imajo omejen čas gorenja. Razkorak med napovedjo in dejanskimi trajanjem nizkih temperatur je bil približno 1 °C (-4,2 °C namesto -3,0 °C) in 4 ure (9,5 namesto 5,5 ur pod 0 °C). Nasad smo želeli z njimi zaščititi tudi naslednjo noč (-3,6 °C), a so sveče prej dogorele. Tretjo noč so se minimalne temperature spustile do -2,2 °C. Sicer pa je o učinkovitosti zaščite nasada s svečami še preuranjeno govoriti. Učinke uporabe sveč v nasadu bomo pozorno spremljali.

 

Davor Mrzlić, KGZ Nova Gorica