Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Tehnološko navodilo po pozebi

datum: 13.04.2021

V večini nasadov na Primorskem, smo v prejšnjem tednu doživeli katastrofalno spomladansko pozebo z rekordno nizkimi temperaturami za ta čas (tudi do -7 °C), ki so v kombinaciji z močno burjo trajale tudi več kot 12 ur. Nasadi zgodnjega sadja (breskve, marelice, mandelj) so zaključevali cvetenje (67-69 BBCH), češnje so bile fazi cvetenja (60-76 BBCH), kaki in aktinidija sta bila v fazi odganjanja poganjkov, pečkarji pa so bili v fazi balona oz . na začetku cvetenja. Prav vse zgoraj zapisane razvojne faze so zelo občutljive na nizke temperature, kar je povzročilo veliko pozebo pri večini sadnih vrst. Pomrznjeni ali poškodovani cvetovi ali plodiči se v letošnjem letu žal ne bodo razvili, v naslednjih tednih bo prišlo še do dodatnega odpadanja plodičev, ki so bili poškodovani od mraza. Kljub temu pa se bodo nepoškodovani cvetovi in plodiči vseeno razvili in bodo dali minimalen pridelek sadja.

aprilska pozeba 2021Pozeba je prizanesla manjšemu obsegu mikrolokacij, kjer se temperature niso spustile krepko pod ledišče in so cvetovi, plodiči ostali nepoškodovani in bodo rastline zarodile in zagotovile manjši del pridelka sadja.

V nasadih koščičarjev, kjer je še vedno ostalo vsaj 5 % nepoškodovanih cvetov ali plodičev je smiselna uporaba sredstev za krepitev rastlin, da se rastline čim prej okrepijo (regenerirajo) in nadaljujejo z normalnim razvojem.

V nasadih hrušk, kjer je prerez cvetov in popkov kazal nekoliko spremenjeno barvo, so zaradi možnosti nastanka plodov brez oplodnje že bili uporabljeni giberelinski pripravki (Novagib, Floragib tablete), vendar je tudi njihovo delovanje zaradi nizkih temperatur vprašljivo, saj sredstva dobro delujejo pri temperaturah nad 15 °C.

aprilska pozeba 2021V nasadih jablan, ki so bila v glavnem v razvojni fazi tik pred cvetenjem, je potrebno pregledati stanje prerezov cvetov. V kolikor natančni pregled prerezov kaže vsaj 5% nepoškodovanost, je pri dobrem cvetnem nastavku smiselna uporaba pripravkov za krepitev rastlin.

V nasadih sredozemskega sadja (fige, kaki, žižole, granatno jabolko), kjer je bila pozeba 100%, je potrebno pozeble odmrle dele odrezati in tako omogočiti čim hitrejšo regeneracijo. Tudi  pri zimzelenih citrusih  priporočamo, da pozeble, poškodovane liste in poganjke odstranite.

V vseh nasadih (100 % uničenih tako v tistih, ki so deloma poškodovani), je potrebno zagotavljati vse obvezne tehnološke ukrepe tudi po pozebi, praktično do konca rastne sezone. Potrebna je redna oskrba sadovnjakov (košnja travne ruše, mulčanje in valjanje travne ruše ali obdelava tal, …), minimalna zaščita pred boleznimi in škodljivci, namakanje sadovnjakov, …

Pomembno je uravnoteženo gnojenje zlasti z dušikovimi gnojili, kajti rastline bodo brez pridelka vso svojo energijo usmerile v rast in lahko pričakujemo bujno odganjanje bohotivk, ki jih bo potrebno s poletno rezjo izrezati ali ročno odstraniti. V nasadih, kjer rastline bujno rastejo, je potrebo čez rastno sezono popolnoma opustiti gnojenje z dušikom. Prav zaradi tega bo poletna rez prav v letošnjem letu izrednega pomena.

Kljub izpadu pridelka oz. slabši rodnosti nasadov bo tudi v letošnji sezoni potrebno izvajati redna zatiranja škodljivih organizmov. Ukrepi zdravstvenega varstva omogočajo normalen razvoj gojenih rastlin, saj preprečujejo pojav rastlinskih bolezni in škodljivcev.   


Pripravili:

Vasja Juretič, KGZ Nova Gorica
Urška Klančar, KGZ Nova Gorica
Marko Devetak, KGZ Nova Gorica