Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Predčasno sušenje in odpadanje plodov oljk

datum: 28.07.2021

Od začetka julija na vseh treh območjih pridelave oljk (Slovenska Istra, Vipavska dolina in Goriška Brda) opažamo sušenje in odpadanje plodov. Pojav na plodovih oljk se sprva kaže kot razbarvanje kožice (eksokarp), sledi postopno sušenje peclja ter razvoj nekroz na kožici in nazadnje odpadanje plodov. Ob podrobnem pregledu prizadetih plodov so vidne tudi poškodbe na koščici, notranjost je namreč prozorna ali nekrotizirana. Iz slednjega lahko sklepamo, da je prišlo do napake med procesom oploditve.

V oljčnikih je delež škode različen. Ni opaznih razlik med oljčniki, ki se pridelujejo po smernicah ekološke oz. integrirane pridelave. Do večjega odpadanja pa prihaja zlasti v oljčnikih, ki so v lanskem letu bujno obrodili. Obstaja pa razlika med posameznimi sortami, saj opažamo, da so v mešanih nasadih predvsem toskanske sorte kot sta Pendolino in Leccino popolnoma brez pridelka. Pojav odpadanja oljk se je po padavinah v juliju samo še stopnjeval. Ob zadnjem rednem pregledu stanja oljčnikov se odpadanje oljk še ni zaključilo, tako da se trenutno še ne more podati dokončne ocene o škodi povezani z omenjenim pojavom.

Poškodbe na oljkah niso omejene samo na območje Slovenije, ampak se po posvetu s specialisti za varstvo oljk iz organizacij Agenzia regionale per lo Sviluppo Rurale del Friuli Venezia Giulia (ERSA), Associazione Interregionale Produttori Olivicoli (AIPO Verona) in Fondazione Edmund Mach (FEM) s težavami v oljčnikih srečujejo na celotnem območju severne Italije. O škodi na pridelku poročajo tudi iz Hrvaške in Grčije.

Kaj so pokazale raziskave, ki jih je izvedel KGZ Nova Gorica povezane s predčasnim sušenjem in odpadanjem olj, si lahko preberete TUKAJ.

 

Pripravil:
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica