V našem Sadjarskem centru bomo zorili kaki v plinotesni komori
datum: 18.12.2017
V našem Sadjarskem centru Bilje smo postavili plinotesno komoro za zorenje kakija s pomočjo CO2. V naslednjem letu bomo zainteresiranim pridelovalcem ponujali storitev zorenja kakija v komori.
V začetku novembra smo v Sadjarskem centru Bilje izvedli največjo investicijo v zadnjih petih letih. V sodelovanju s podjetjem OMEGA AIR smo postavili plinotesno komoro za zorenje kakija s pomočjo CO2.
Komora je opremljena s hladilno-grelnim agregatom, dozirnim ventilom in senzorjem za plin CO2 ter stojalom za dve jeklenki plina. V komoro lahko zložimo 1500-1700 kg kakija. Pri T 20 °C in vsebnosti CO2 > 90 % po 48-72 urah dobimo iz plodov, trpkih ob obiranju (sorte Kaki Tipo, Hachiya, Triumph, Rojo Brillante in druge) čvrste, trdoužitne in nič več trpke kakije. Plodovi po tretiranju s plinom potrebujejo vsaj 24-urno razplinjanje pri 20 °C, še boljše je, če proces traja 2-3 dni. V tem času tudi nekateri deloma trpki plodovi izgubijo trpkost.
Razlika med umedenim kakijem in kakijem, zorjenim s CO2 je predvsem v konsistenci oz. čvrstosti mesa.
V torek, 7. 11. 2017, smo prvič poskusno zagnali komoro, 13. 11. 2017 pa smo izvedli degustacijo trdoužitnih plodov iz prvega poskusa zorenja v plinotesni komori in pripravili manjšo slovesnost ob novi pridobitvi. Poskusno zorenje je v celoti uspelo, kasneje smo letos komoro še trikrat napolnili s kakijem.
V naslednjem letu bomo zainteresiranim pridelovalcem ponujali storitev zorenja kakija v komori.
Nekaj fotografij naše nove pridobitve: