Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Nasveti za sajenje sadik sadnega drevja

datum: 12.03.2018

Da nam bodo drevesa lepo rastla in bogato rodila, moramo upoštevati naslednje: izbrati ustrezno kakovostno in zdravo sadiko, izbrati ustrezno sorto in podlago, dobro pripraviti tla ter pravočasno in pravilno posaditi. Za vas smo pripravili nasvete za sajenje, od izbora primernih sadik do priprave tal in pravilnega sajenja. Obiščite tudi našo Drevesnico Bilje, kjer vam bodo usposobljeni strokovnjaki svetovali pri izboru in ravnanju s sadiko.

IZBIRA SADIK

Prvi pogoj za uspešno sajenje je prav gotovo prvorazredna in zdrava sadika. Poleg zunanjih lastnosti (razvitost koreninskega sistema, višina, obraščenost sadike) je bistvenega pomena, da je bila sadika vzgojena iz odbranega in zdravega izhodiščnega materiala (podlaga in cepič).
Sadike si moramo zagotoviti pravočasno, četudi jih ne bomo takoj posadili. Edino tako si zagotovimo res tisto, za kar smo se po temeljitem premisleku odločili in ne tisto, kar je še ostalo.

ČAS SAJENJA

Primeren čas za sajenje sadnega drevja je vse od zaključka vegetacije, ko rastlina odvrže listje, pa do spomladi, ko začne brsteti. Na Primorskem, kjer so zime mile, lahko sadimo preko cele zime. Sajenje odsvetujemo, če temperature padejo pod 0 stopinj Celzija in v primeru, ko je zemlja zamrznjena ali premokra.

RAVNANJE S SADIKAMI OD NAKUPA DO SAJENJA

  • Puljene sadike

Če kupljenih sadik ne posadimo takoj, jih moramo začasno zasuti v zemljo, da se korenine ne presušijo oz. pomrznejo. Najbolje je, če to naredimo kar zunaj na vrtu. V že prej izkopan jarek položimo sadike eno poleg druge oziroma v snopih. Sproti jih zasipavamo z rahlo zemljo, tako da med koreninami ni praznega prostora. Po potrebi moramo zakop zalivati in dosipati zemljo. V zakopu ne sme biti talne vode. Sadike lahko skladiščimo tudi v vlažnem pesku, v hladni kleti, vendar pazimo, da v prostoru ni sadja.

  • Sadike v loncih

Tudi sadike v loncih moramo do sajenja ustrezno oskrbovati. Skladiščimo jih na prostem ali v svetlem, zračnem in hladnem prostoru. Sadne vrste, ki so občutljive na nizke zimske temperature (kaki, feijoa, granatno jabolko, smokva…) skladiščimo v prostoru. Sadike po potrebi zalijemo.

PRIPRAVA TAL

Površino, namenjeno pripravi za sadovnjak, očistimo morebitnih dreves in grmičevja. Odstranimo vse štore in ostanke korenin, da ne pride do razvoja koreninskih plesni, ki nam kasneje lahko uničijo posajena mlada drevesa.
Pred oranjem raztrosimo kalijeva in fosforjeva gnojila. Dobro je, če imamo napravljeno analizo zemlje, kajti količina gnojenja je odvisna od založenosti tal. Tla moramo globoko preorati in prerahljati do globine 40 ali 80 cm glede na sadno vrsto.

  • Kopanje jame

Za majhne površine in posamična drevesa izkopljemo 0,4 do 0,6 m globoke jame s premerom 1 do 1,5 m. Vsa zemeljska dela moramo opraviti, ko so tla suha, da ne poškodujemo strukture zemlje. Dobro je, da to naredimo vsaj 3-4 tedne pred sajenjem, da se zemlja usede.
Samo v pravilno pripravljenih tleh bodo imele korenine dovolj zraka, toplote in vode.

SAJENJE

Sadike, ki jih vzamemo iz zakopa ali pripeljemo iz drevesnice (predvsem spomladi), so ponavadi bolj ali manj izsušene, zato namakamo korenine nekaj ur v vodi, da se navlažijo.

Pred sajenjem osvežimo vse rane na koreninah in odstranimo polomljene korenine. V večji posodi pripravimo gosto mešanico ilovice in kravjeka, v razmerju 1:1. V to zmes pomočimo korenine sadik tik pred sajenjem. Ker je zmes lepljiva, se oprime korenin in predstavlja prvo hrano za rastline ter boljši stik z zemljo.

Sadiko postavimo na njeno mesto pokončno, zasujemo korenine z dobro, rahlo zemljo in potlačimo, da se korenine spojijo z zemljo. Na obod jame dodamo star uležan hlevski gnoj oziroma drugo organsko snov (kompost ali drugo organsko gnojilo). Na gnoj oziroma po celi brazdi raztrosimo malo NPK gnojila z manjšo vsebnostjo dušika. Pri tem pazimo, da hlevski gnoj in ostala gnojila ne pridejo v stik s koreninami, sicer pride na koreninah do ožigov in sadika propade. Po sajenju sadiko zalijemo.

Sadike posadimo približno tako globoko, kot so rastle v drevesnici. Cepljeno mesto mora biti nad zemljo.
 

Vabljeni v DREVESNICO BILJE!

img_2654Drevesnica Bilje 31321IMG_1731IMG_1732Urnik DREVESNICA BILJE