V preizkušanju nove, tolerantne sorte sliv
datum: 03.08.2018
Sezona sliv se je v juliju že začela, plodovi pa nas bodo razveseljevali še vse do zgodnje jeseni. Z novejšimi sortami se je namreč ponudba raztegnila na skoraj dva meseca. V naših poskusnih nasadih si prizadevamo in iščemo sorto, ki bi lahko Domačo češpljo po kakovosti in uporabnosti plodov ter času zorenja ustrezno nadomestila.
Vodilna slivova sorta v slovenskih sadovnjakih je bila namreč stoletja dolgo Domača češplja. Primerna je za svežo porabo in vse oblike predelave; za marmelade, džeme, kompote, pripravo sladic, sušenje, žganjekuho. Plodovi so aromatični in okusni.
Žal je priljubljena sorta občutljiva na virus šarke, ki močno zmanjša ali povsem uniči pridelek sliv in s tem postavlja pod vprašaj gospodarnost pridelave. Vsekakor je manj primerna za območja, kjer je pritisk bolezni velik.
Sliva kot zelo prilagodljiva sadna vrsta uspeva v različnih okoljskih razmerah. Tradicionalna območja pridelave sliv so sicer Brkini z okolico, Idrijsko-cerkljansko območje, Postojnska in Pivška kotlina, slivova drevesa pa najdemo tudi drugod po Primorskem.
Več o slivi najdete pod panogo Sadjarstvo in oljkarstvo, kjer se lahko seznanite, katere sorte in podlage so najprimernejše za pridelavo v naših podnebnih in talnih razmerah.