Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Katera izmed novih sort bi lahko nadomestila Domačo češpljo?

datum: 14.09.2018

Pridružite se nam na Prazniku češp v Slivju, v nedeljo, 16. septembra, ko vam bodo naši sodelavci iz Sadjarskega centra Bilje predstavili tolerantne sorte sliv na šarko. Po predavanju bomo vodili tudi degustacijo različnih slivovih žganj po sortah, ki smo jih skupaj z g. Igorjem Šiškovičem predelali prav v ta namen iz naših sliv.

Šarka ali Plum pox potyvirus je virusna bolezen sliv in drugih koščičastih sadnih vrst, ki resno ogroža pridelavo sliv. Sadjarska stroka zato išče na šarko tolerantne  sorte sliv, ki bi lahko nadomestile občutljive sorte, med katerimi je žal tudi Domača češplja. V Sadjarskem centru Bilje preizkušamo nove tolerantne sorte sliv, predavanje je namenjeno njihovi predstavitvi. Po predavanju bo na pokušino tudi žganje (slivovec) petih sort. V sodelovanju s pridelovalci bi radi prišli do odgovora, katera izmed novih sort bi lahko nadomestila Domačo češpljo pri predelavi kot je žganjekuha, sušenje, marmelade …

Celoten čas prireditve bo na ogled tudi razstava sort in degustacija plodov poznejših tolerantnih sort sliv iz Sadjarskega centra Bilje.

 

V okviru Festivala brkinske sadne ceste bo sicer potekalo več dogodkov, naš Zavod pa se bo predstavil še na Kmetijski tržnici v Ilirski Bistrici. Dvodnevna sejemska prireditev bo potekala med 22. in 23. septembrom. Na naši stojnici vam bomo predstavili program visoko kakovostnih ušesnih znamk Q – flex ter celovito ponudbo za sirarje in predelovalce mleka pod sloganom »Od mleka do sira«, ki zajema sirišča, starter kulture in pripomočke za sirarje.

Festival brkinske sadne ceste 2018.PNGFestival brkinske sadne ceste 2018 2.PNG 

Festival brkinske sadne ceste 2018.pdf