Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Dozorevanje grozdja v pričakovanih parametrih. Obeta se dober letnik.

datum: 13.08.2020

V tednu po 10. avgustu so strokovni delavci Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v okoliših Slovenska Istra, Goriška Brda in Vipavska dolina opravili prvo vzorčenje dozorevanja grozdja zgodnjih sort. Prvi rezultati kažejo skladno z ogledi na terenu pričakovane parametre in na dober ter zdrav letnik.

Prvo vzorčenje zgodnjih sort v terminu med 10. in 15. v okoliših Slovenska Istra, Goriška Brda in Vipavska dolina je na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica že ustaljena praksa. Na Krasu, kjer so klimatske razmere nekoliko drugačne, pa se z vzorčenjem pričenja z enotedenskim zamikom.

Tamara Rusjan, vodja Agroživilskega laboratorija in svetovalka za vinarstvo prve rezultate na 9 vzorčnih točkah v Slovenski Istri ter 16 vzorčnih točkah tako v Vipavski dolini kot Brdih ocenjuje kot dobre:

»Rezultati so upoštevajoč predhodno opazovanje na terenu pričakovani. Vzorčili smo prve zgodnje sorte, torej chardonnay, sivi pinot, modri pinot, sauvignon, beli pinot in v Slovenski Istri tudi cipro. Grozdje je zaenkrat zdravo, upamo, da bo tako ostalo do trgatve in še med trgatvijo ter da ne bomo priča kakšnim hujšim vremenskim neprilikam. Zaenkrat kaže na dober letnik, tudi količinsko ugoden.«

Kot pojasnjuje so skupne kisline, ki so pokazatelj dozorevanja, pričakovano višje.  Primorska je namreč znana po velikem številu sončnih dni in visokih temperatur v času dozorevanja, kar posledično pomeni hitro padanje skupnih kislin.

»Govorimo o povprečni vrednosti skupnih kislin čez 10 g/l za te zgodnje sorte, kar sicer ne velja za Slovensko Istro. Za primerjavo, med trgatvijo kisline padejo na 5 ali 6 g/l, morda celo še nižje. Sedaj pa so pri zgodnjih sortah tam med 13 in 14 g/l, kar je povsem normalno za ta čas. Tudi sladkorji lepo naraščajo,« nadaljuje Rusjanova.

Po analitskih parametrih se na nekaterih legah sladkorji približujejo celo stopnji, ko bi lahko pričeli s trgatvijo.

»Sladkorne stopnje v Slovenski Istri se večina približujejo vrednosti 20° Brix, gibljejo se med 16° Brix in 22° Brix, medtem ko so vrednosti v Goriških Brdih med 15° Brix in 20° Brix, v Vipavski dolini pa med 12° Brix in 18° Brix.«

Meritve Kmetijsko gozdarskega zavoda so že vrsto let orientacijsko orodje primorskim vinogradnikom, ki tako lahko spremljajo dozorevanje grozdja v njihovih okoliših.

»Vinogradnikom vsekakor priporočamo, da preden se odločijo za trgatev, tudi sami izvedejo meritve v posameznih vinogradih. Imajo pa tudi možnost, da se za to poslužujejo analiz grozdja v Laboratoriju zavoda na sedežu v Novi Gorici.«

Zaenkrat pa je, kot zaključuje, še preuranjeno napovedovati, kdaj se bo pričela letošnja trgatev, vendar trenutni parametri kažejo, da naj bi bil termin podoben lanskemu, torej v začetku septembra, v na izpostavljenih legah v Istri kakšen dan prej. Peničarji bodo s trgatvijo pričeli že čez dober teden ali dva.