Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Zaključek projekta Preizkus dvostopenjskega ukrepa Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov (VTR)

datum: 28.01.2021

Z januarjem se zaključuje projekt Preizkus dvostopenjskega izvajanja ukrepa Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov (VTR), sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V projektu smo sodelovali partnerji Zavod RS za varstvo narave (vodilni partner), Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Notranjski regijski park, Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje ter 7 kmetijskih gospodarstev. Projektne aktivnosti so potekale na Ljubljanskem barju, Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in območju Snežnik-Pivka.

Partnerji smo oblikovali predlog izvajanja obstoječega ukrepa Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov (v nadaljevanju VTR) z dvema možnima datumoma košnje glede na prisotnost ptice kosca (Crex crex) na vpisanih površinah. Dvostopenjski način izvajanja ukrepa smo preizkusili v praksi na vseh štirih projektnih območjih in ugotovili, da je metodologija ustrezno pripravljena za izvajanje. Pri projektnih aktivnostih je ves čas sodelovala tudi ARSKTRP in z nami preverila ustreznost metodologije.

Poleg dvostopenjskega ukrepa smo oblikovali tudi predlog plačila za doseganje uspešnega rezultata pri izvajanju ukrepa VTR (delno rezultatsko-usmerjen ukrep VTR). Kmetje, ki uspešno izvajajo ukrep VTR in dolgoročno ohranjajo travnike, ki so življenjski prostor kosca in drugih travniških vrst ptic, lahko prejmejo dodatno plačilo za doseganje pozitivnega rezultata.

Dvostopenjski predlog izvajanja ukrepa VTR je podprla tudi strokovna javnost (kmetje, kmetijski svetovalci, odločevalci na MKGP,...).

Več informacij o projektu je na voljo TUKAJ.