Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Prve dni marca smo si ogledali dobro prakso v podjetju EVROSAD

datum: 22.03.2021

2. marca so naši strokovnjaki obiskali podjetje EVROSAD, ki pridela tretjino vse slovenske proizvodnje sadja. V nadaljevanju kratko poročilo o njihovem obisku:

Podjetje smo obiskali Silva Rojc, Vasja Juretič in Urška Klančar. Na terenu se nam je pridružila še kolegica iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Andreja Brence.

Evrosad je največje slovensko sadjarsko podjetje, saj na površini skoraj 600 ha vsako leto pridela 22.000 ton različnega sadja, kar predstavlja tretjino vse slovenske proizvodnje sadja. Pri pridelavi sadja so zelo uspešni predvsem zaradi najnaprednejših tehnologij, ki jih uvajajo v svojih nasadih (namakalni sistemi, mreže proti toči, mreže za prekrivanje pred dežjem pri češnjah, oroševalni sistem,…).

Uspešno podjetje Evrosad je pred tremi leti v Drevesnici Bilje, ki pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica že vrsto let uspešno prideluje kakovostne sadike številnih sadnih vrst, kupila sadike sliv in breskev različnih sort (Royal Glory, Redhaven, Maria Marta, Topfirst, Topfive in Stanley). Z izjemnim znanjem tamkajšnjih tehnologov ter pridnim delom vseh sodelavcev na terenu so uspeli v dveh letih iz sadik vzgojiti izredno lepa mlada drevesa. Pri oblikovanju gojitvenih oblik smo z nasveti in demonstracijo rezi sodelovali tudi specialisti novogoriškega in novomeškega zavoda.

Vasja Juretič in Urška Klančar iz novogoriškega zavoda v sodelovanju z novomeško kolegico Andrejo Brence smo v sadovnjakih podjetja Evrosad prikazali zimsko rez slive in breskve, prikazali in razložili smo tudi privezovanje in upogibanje poganjkov, da zagotovimo čim hitrejšo in čim boljšo rodnost. Nekaj časa smo namenili tudi prikazu zimske rezi češenj. Uporabniku smo tako zagotovili celovito storitev od zdravih, lepih in močnih sadik do oblikovanja gojitvene oblike in zimske rezi mladih dreves.

Foto: Demonstracija rezi breskev

Demonstracija rezi breskev

Foto: Nasad sliv v drugi vegetaciji (posajene jeseni 2019)

Nasad sliv v drugi vegetaciji (posajene jeseni 2019)

Nasad sliv v drugi vegetaciji (posajene jeseni 2019)_2

Nasad sliv v drugi vegetaciji (posajene jeseni 2019)_3

 

Zapisala: Urška Klančar in Vasja Juretič