Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo vinske trte

datum: 02.10.2017

Kap vinske trte (ESCA)

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri vinski trti z dne 02. oktober 2017

Kap vinske trte (ESCA)

Čas po trgatvi je primeren za označevanje trsov, ki kažejo znake kapi vinske trte. Trse lahko označite z uporabo traku ali spreja. V vinogradih, kjer se pojavlja kap vinske trte, priporočamo, da zimsko rez opravite čim kasneje oz. tik pred začetkom solzenja. Pri zimski rezi označene trse režemo posebej. Škarje in žage po rezi razkužimo z 8% Na-hipokloritom, 70% alkoholom ali v 50% raztopini varikine. Lesa iz okuženih vinogradov ne mulčimo, pač pa ga iz vinograda odstranimo in ga sežgemo, saj je vir za nadaljnje okužbe. Pri zimski rezi se izogibamo velikim ranam, če pa že naredimo rane večje od 2 cm, jih moramo obvezno premazati s fungicidno pasto. Če se vinogradniki odločijo za krčenje obolelih trsov, naj izruvajo celotno trto in jo uničijo. Če se odločijo za pomlajevanje, pa morajo oboleli trs odrezati do zdravega lesa, tako da na prerezu ni temnejše obarvanega odmrlega tkiva v obliki klina ali lis. Rez vinske trte naj se izvaja v suhem vremenu!