Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

V Franciji smo se udeležili avkcije mladih bikov šarole pasme

datum: 09.03.2018

Tokratna avkcija v Franciji je bila že tretja po vrsti, ki smo se je udeležili z namenom svetovanja rejcem pri nabavi plemenjakov. Doslej je bilo na ta način uvoženih osem plemenskih bikov šarole pasme in z vsemi so rejci precej zadovoljni.

V francoskem mestecu Charolles, ki leži severno od Lyona, je 16. februarja letos potekala avkcija mladih bikov šarole pasme. Avkcija se šele zadnja tri leta odvija v omenjenem kraju, prej pa se je vse skupaj dogajalo v bližnjem vzrejališču Jalogny, od koder biki tudi izvirajo. Avkcije se je udeležilo nekaj slovenskih rejcev, ki so s strokovno pomočjo in svetovanjem našega sodelavca, iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, nabavili dva bika.

Tokratna avkcija je bila že tretja po vrsti, ki smo se je udeležili. Doslej je bilo na ta način uvoženih osem plemenskih bikov šarole pasme in z vsemi so rejci precej zadovoljni.

Ker se je potrebno na takšno avkcijo prej pripraviti, smo že doma pregledali vse podatke bikov, ki so bili objavljeni na spletni strani vzrejališča. Poleg tega so nam ljubeznivi Francozi poslali katalog, ki nam je še bolj olajšal izbiro. Pri sami izbiri pa je pomembno vlogo igrala tudi zunanjost živali. Bike smo si lahko ogledali na dan avkcije, kot tudi večer pred tem, za kar se lahko še enkrat zahvalimo našim francoskim prijateljem. 

Na voljo je bilo 85 bikov, ki so bili stari od 13 do 15 mesecev. Tako kot prejšnja leta je tudi tokrat izklicna cena za vse bike znašala 2.500,00 evrov. Ceno posameznega bika so nato lahko zainteresirani kupci dvigovali po 50,00 evrov. Vsak bik je bil enkrat predstavljen v zato posebej ograjenem prostoru, prekritem s slamo. Bike, ki ob prvi predstavitvi niso bili prodani, so nato še enkrat prignali pod soje žarometov, tokrat le za krajši čas. Po sami uradni avkciji pa je bilo moč neprodane bike kupiti tudi v hlevu in sicer v pogovoru z rejci oz. lastniki. Za najdražjega bika je bilo letos potrebno odšteti nekaj manj kot 10.000 evrov. 

DSC_0057.JPGDSC_0054.JPGDSC_0031.JPGDSC_0063.JPGDSC_0065.JPGDSC_0075.JPGDSC_0081.JPGDSC_0084.JPGDSC_0089 (2).JPGDSC_0088.JPG