Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Kako do dobrega žganja

datum: 15.03.2018

Pridobivanje žganja je ena od pomembnih panog pri predelavi sadja in drugih kmetijskih pridelkov, pri čemer je potrebno posvetiti veliko pozornosti vsem postopkom v predelavi, od priprave sadja, mletja, fermentacije, do destilacije in zorenja žganja. Z novimi spoznanji in pravilnimi postopki ob uporabi vedno boljše opreme, predvsem kotlov za žganjekuho, se lahko poveča izkoristek alkohola in kakovost žganja se izboljša.

Pod strokovno vsebino podstrani Dopolnilne dejavnosti, smo ustvarili novo rubriko "Tehnologije predelave", ki je namenjena objavi strokovnih predavanj in prispevkov, navodil in nasvetov pri predelavi kmetijskih pridelkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Trenutno lahko na tem mestu izveste več o žganjekuhi, kako do dobrega žganja, objavili pa smo tudi predstavitev in razlago novega zakona o trošarinah na alkoholne pijače, ki je bil objavljen 1. julija 2016 v Uradnem listu RS št. 47/2016