Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Ocenjevanje žganj in likerjev 2018

datum: 10.12.2018

V Slopah na Krasu smo v dveh dneh ocenili kar 60 vzorcev žganj in likerjev; od tega 29 žganj in 31 likerjev. Strokovna komisija iz našega Zavoda je bila nad ocenjenimi vzorci tako žganj kot likerjev prijetno presenečena, saj so bili vsi visoke kakovosti.

Za žganja je pomembno, da so harmonična, prijetnega vonja in okusa, da nas ne zapeče, kar pomeni, da je potrebno poskrbeti že za kakovostno surovino, nadzorovati potek fermentacije in pozneje posvetiti veliko skrb destilaciji.

Pri likerjih pa je pomembno, da imajo aromo in okus po dodatkih , sadju oz. zeliščih po katerih je liker poimenovan. Dodatne arome ne smejo izstopati, pa tudi žganje mora biti visoke kakovosti brez napak, da dobimo liker kateri nam ostane v spominu še dolgo potem ko smo ga poskusili. Za vse pa je pomembno kako vse te pijače stekleničimo in ponudimo. Steklenica naj bo steklena in kozarec na peclju, če je še pijača odlična in prijetna družba, potem lahko ob pitju žganja ali likerja res uživamo.

Na prireditvi na turistični kmetiji »Pri Filetu« v Slopah je bilo 4. decembra 2018 podeljenih 60 priznanj  od tega 39 zlatih, 20 srebrnih in 1 bronasto. Med žganji je najvišjo ocena 19,12 točk doseglo žganje viljamovka Igorja Šiškoviča iz Slivja, od likerjev pa je bil najvišje ocenjen kutinov liker z oceno 19,62 točk Bernarde Vrabec iz Pliskovice.

V dveh dneh je naša štiri članska strokovna komisija, v sestavi Milena Štolfa, Danijela Volk, Davor Mrzlić in Srečko Horvat, ocenila kar 60 vzorcev žganj in likerjev. Od žganj so bila jabolčna, slivova, kutinova, tropinovci, gin, brinjevci, travarice in vinjaki. Med likerji je bila pestrost še večja; od koretta, borovničevega, oljčnega, rožičevega, šipkovega, rožnega, jabolčnega, kutinovega, komarčkovega, košutnika, biske, mastike, kimlovca, malinovega in jostinega, ingverjevega, metinega, melisiniga, nešpljinega, orehovega, borovega in različnih medenih likerjev z dodatki. Na ocenjevanju so s svojimi vzorci sodelovali pridelovalci in ljubitelji žganj in likerjev iz območja Sežane, Divače, Hrpelje-Kozina, Pivke, Kopra, Izole, Ajdovščine, Vipave, Nove Gorice in iz Srbije iz Pančeva.

Čestitke vsem sodelujočim!

 

012 (002).JPG014 (002).JPG003 (2) (002).JPG