SORTIMENT IN PRIDELOVANJE KROMPIRJA
datum: 28.02.2019
Toplo vreme v zadnjih dneh počasi segreva tla in že omogoča saditev zgodnjega krompirja v nižinah Primorske. Čas je za pripravo tal, izbiro primerne sorte, nakup semenskega krompirja in nakaljevanje gomoljev.
Sorte krompirja se ločijo po ranosti, barvi mesa in pokožice, odpornosti na bolezni in škodljivce ter namenu uporabe in okusnosti. Kmetijski inštitut Slovenije vsako leto pripravi sortni izbor izmed preštevilnih sort krompirja, ki se pojavljajo na trgu. Opise sort najdete tukaj :
SORTNI IZBOR KROMPIRJA-2019.pdf
Krompir je nepogrešljiv v naši prehrani, saj ga lahko pripravljamo na zelo veliko načinov. Jedilni krompir pridelujemo kot zgodnji krompir za čimprejšnji pridelek v začetku poletja in kot pozni krompir namenjen za ozimnico. Značilnosti pridelovanja se pri obeh načinih pridelovanja nekoliko razlikujeta, večino značilnosti pridelave pa je skupnih. Zgodnji krompir začnemo saditi, ko se tla segrejejo na 6 0C, poznega pa, ko se temperatura tal ustali na vsaj 8 0C. Temperature tal na globini 5 cm se počasi, a vztrajno dvigajo in so trenutno (26.2.2019) v Portorožu - 7,3 oC in v Biljah 4,9 oC. Segrevanje tal na lažjih tleh in toplejših mikrolokacijah, že omogoča saditev ranega krompirja. Več o tehnologijo pridelovanja si lahko preberete TUKAJ: