Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Trte in vino - zakladi Primorske

datum: 20.06.2019

V torek, 18. junija 2019 se je v Novi Gorici odvijal tradicionalni posvet Trte in vino – zakladi Primorske, ki ga že poldrugo desetletje organiziramo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica že desetletja sodelujemo s primorskimi vinogradniki in vinarji, v tej luči organiziramo tudi vsakoletni  posvet Trte in vino – zakladi Primorske; kajti pomembno se nam zdi, da se na enem mestu srečajo vinarji vseh štirih okolišev vinorodne dežele Primorska. Da izmenjajo mnenja in izkušnje, odkrivajo nova spoznanja in predstavijo svoj pridelek tako strokovnjakom, kot tudi ljubiteljem vin. Letos smo se srečali v Hotelu Perla v Novi Gorici v torek, 18. junija 2019 v popoldanskih urah. Po pozdravnih nagovorih je sledil »Pogovor o vinu ob vinu«, ki ga je vodil novinar Sašo Dravinec. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon je v pogovoru orisal primorsko vinogradništvo in vinarstvo ter poudaril pomen znanja v današnjem času;  svoje zgodbe in razmišljanja pa so  predstavili Ingrid Saksida iz Vipavske doline, Aleks Simčič iz Goriških brd, Sebastjan Štemberger s Krasa, Tilen Praprotnik iz Slovenske Istre in zamejski vinar Aleksij Štoka iz Proseka. Pogovor se je prepletal z vodeno degustacijo, skozi katero nas je popeljala Tamara Rusjan. Sledila je prosta pokušina preko dvestotridesetih vin, na kateri so vinarji vinorodne dežele Primorska in slovenski zamejski vinarji predstavili penine, bela macerirana ter bela in rdeča barikirana vina. Veseli nas, da je bil posvet tudi letos dobro obiskan, saj se ga je udeležilo preko dvesto vinarjev, strokovnjakov, novinarjev in drugih ljubitelj primorskih vin.  

IMG_9948.JPG IMG_9950.JPGIMG_9939.JPG IMG_9954.JPGIMG_9956.JPG IMG_9958.JPGIMG_9960.JPG IMG_9963.JPGIMG_9971.JPG IMG_9972.JPGIMG_9975.JPG IMG_9976.JPGIMG_9969 - izrez.jpg IMG_9987.JPG