Delavnica o predelavi sadja
datum: 15.11.2019
KGZ Nova Gorica je v četrtek, 6. 11. 2019 na turistični kmetiji Ivankotovi na Premu organizirala delavnico o predelavi sadja v različne proizvode (suho sadje, sadni kisi, sadni sokovi).
Delavnico sta vodila g. Martin Mavsar in ga. Tatjana Kmetič Škof iz KGZ Novo Mesto. V uvodnem delu so bile predstavljene teoretične osnove tehnologije sušenja sadja, v nadaljevanju pa tehnologija predelave sadja v sadni sok in sadni kis. S pomočjo manjše mobilne enote za predelavo sadja smo tudi predelali manjšo količino jabolk v jabolčni sok. Predstavljeni so bili postopki priprave sadja, mletja, stiskanja, zaščite pred oksidacijo, pasterizacije, polnjenja in ohlajanja.
Delavnice se je udeležilo preko 40 udeležencev s celotne primorske. Na koncu delavnice je predsednica komisije za oceno sadnih in grozdnih sokov ga. Milena Štolfa razglasila rezultate Regijskega ocenjevanja sadnih in grozdnih sokov Primorska 2019, ki je potekalo 4. 11. 2019 in podelila priznanja najboljšim.