Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Zdravilne učinkovine v zelenjavi

datum: 03.11.2020

Splošna priporočila za zdrav življenjski slog je, da v naše obroke vključujemo poleg beljakovin in ogljikovih hidratov, tudi veliko sveže zelenjave in sadja. Torej uživajmo vsaj v 5 barvitih obrokih na dan. Batata ali sladki krompir je izredno bogata vrtnina, ki spada v družino slakovk in jo pri nas šele nekaj zadnjih let vključujemo v obroke. Je pa bogat vir vseh za zdravje pomembnih bioaktivnih snovi.

 

LISTNATI, GLAVNATI IN BRSTIČNI OHROVT 

listnati ohrovt     brstični ohrovt

Listnati imenujemo tudi kodrasti ali zimski ohrovt. Izvira iz Sredozemlja. Listnati ohrovt je bogat z vitamini in minerali, saj iz zemlje posrka vse uporabne bioaktivne snovi. Kot večina vrst zelenjave vsebuje malo kalorij. Vsebuje veliko betakarotena, ki je predhodna oblika vitamina A. Listnati ohrovt vsebuje 4 x več vitamina A kot brokoli, 6 x več kot grah in 40 x več kot zelena. Vsebuje še vitamine iz B skupine, C vitamin in vitamin E, ki je pomemben antioksidant, ker varuje celice pred prostimi radikali. In nenazadnje je zelo pomemben in bogat vir vlaknin, tako kot vse kapusnice.

Brstični ohrovt vsebuje veliko vitamina B1 (tiamin) in folne kisline. Bogat je tudi s kalijem, vitaminom C, manganom, kar krepi naš imunski sistem. Folna kislina, kot pomemben beljakovinski gradnik, skrbi za to, da so naši lasje bleščeči, skrbi za zdravo kožo, delovno sposobnost in energijo. Pripravimo ga na različne načine. Okusno jed iz brstičnega ohrovta pripravimo, če ga predhodno toplotno obdelamo (soparimo) in ga nato podušimo na maslu s popečenimi krušnimi drobtinami. Postrežemo ga lahko kot prilogo k mesnim jedem in krompirju.

 

BATATA ALI SLADKI KROMPIR      

batata     sladki krompir     

Batata ali sladki krompir je bogat vir vlaknin, polifenolov, flavonoidov, mineralov, beljakovin in ogljikovih hidratov ter antioksidantov. V 100 g sladkega krompirja se nahaja: 331 mg kalija, 54 mg fosforja, 35 mg kalcija, 18 mg magnezija, 0,80 mg železa, 0,30 mg cinka, 0,65 mcg selena, 25 mg vitamina C, 1,80 mg vitamina B in 0,28 mg vitamina E. Poznamo bele, oranžne in vijolične sorte batate. Oranžne in vijolične sorte sladkega krompirja vsebujejo več antioksidantov in so običajno tudi bolj okusne sorte.

Batato v največji meri uživajo v tropskih deželah. Na Japonskem, na območju Kagawa, uživajo batato v glavnem v sveži obliki in ljudje na tem območju nimajo težav z anemijo, povišanim krvnim tlakom ali s sladkorno boleznijo tipa 2. V lupini sladkega krompirja je namreč prisotna snov »cajapo«, ki po naravni poti znižuje holesterol, sladkor v krvi in ugodno deluje na organizem. Sladki krompir lahko na številne načine pripravljamo v kulinariki. Lahko ga pečemo, kuhamo in pripravljamo v sveži obliki. Odličen je tudi za pripravo raznega peciva

 

Vir: www.agrilatina .com

 

Pripravila: Jana Bolčič, KGZS Zavod GO