Pomen samooskrbe
datum: 03.11.2020
V Sloveniji je bila samooskrba z zelenjavo v letu 2018 le 38,9%, tako da smo v tem letu dokupili 158.000 ton zelenjave. Glede na podatke o količinah zaužite zelenjave na dan, pa je priporočljivo, da bi vsak prebivalec zaužil vsaj 400 – 500 g zelenjave na dan, kar bi predstavljalo 146 kg – 182,5 kg na leto na prebivalca. Pomembno je, da v obroke vključujemo čim bolj sveže in lokalno pridelane vrtnine različnih barv: od rdeče, oranžne, rumene, zelene, vijolične in bele. Več podatkov o samooskrbi v Sloveniji je prikazanih v spodnji tabeli.
POMEN URAVNOTEŽENE PREHRANE ZA ZDRAVJE LJUDI
Priporočila:
- Uživajmo SAD/ZEL vsaj 5 x na dan – to je 400/500 g – čim bolj pestrih barv in različnih vrst ZEL in SAD.
- 2/3 Slovencev ne zajtrkuje, uživa premalo obrokov, predvsem pa premalo ZEL in SAD.
- Glede na statistične podatke se v Sloveniji poje preveč rdečega mesa, kar predstavlja preveč živalskih maščob (nasičene maščobne kisline), preveč polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov.
- Nujno je potrebno urediti prehranjevalne navade za bolj zdrav življenjski slog.
- Samooskrba z mesom je 81 %, z ZEL pa le 38 % (SURS).
- Od mesa Slovenec na leto poje: 37 kg svinjine, 31 kg perutnine in 21 kg govedine.
- Leta 2017 (SURS) je Slovenec porabil 113 kg ZEL, od tega 83 kg v sveži obliki.
- Med komunalnimi odpadki konča 12 % vse hrane (zavržena hrana). V letu 2016 je povprečno vsak Slovenec zavrgel 74 kg hrane.
- PRIMER: na jugu ljudje uživajo več ZEL kot na severu.
FINEC užije 195 g ZEL/dan, kar predstavlja 71 kg na leto.
GRK užije 756 g ZEL/dan, kar predstavlja 276 kg/leto.
SLOVENEC užije 322 g ZEL/dan, kar predstavlja 117,3 kg/leto. (SURS, 2018). V skrbi za zdravje in boljše počutje pa bi moral zaužiti vsaj 400 g ZEL/dan, kar predstavlja 146 kg na leto.
Tabela: Podatki o pridelavi in porabi živil v Sloveniji
ŽIVILO | PRIDELAVA in PORABA v 1000 tonah | UVOZ ALI DOKUP v 1000 tonah | SAMOOSKRBA v % | PORABA v kg na prebivalca |
---|---|---|---|---|
ŽITA | 596,7 879,1 | 282,4 | 67,9 | 125,5 |
MESO | 154,8 191,7 | 36,9 | 80,8 | 92,6 |
ZELENJAVA | 100,6 258,5 | 157,9 | 38,9 | 117,3 |
KROMPIR | 72,9 151,3 | 78,4 | 48,2 | 66,9 |
SADJE | 192,4 311,8 | 119,4 | 61,7 | 88,1 |
Vir: SURS, 2018
Pripravila: Jana Bolčič, KGZS Zavod GO