10. Tradicionalni slovenski zajtrk
datum: 19.11.2020
Tako kot vsako leto, tudi letos tretji petek v novembru, t.j. 20. 11. 2020 obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga spremlja tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letos je ta že tradicionalni, jubilejni deseti po vrsti in poteka pod sloganom »Zajtrk z medom – super dan!«. Kot zavod smo zavezani in podpiramo smisel tega dogodka, ki je v tem desetletju naredil pomembne korake v promociji lokalnih produktov.
Pomembno je, da se vzgoja začne v otroštvu, vendar je zavedanje pomena rednega zajtrkovanje, poseganja po lokalnih, slovenskih živilih, kot tudi pomembnost čebel in drugih opraševalcev za prehransko varnost, naloga vsakega izmed nas. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
Glede na razmere povezane z epidemijo, se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč je pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.
Zato spodbujam vse, ki to novico berete, kot tudi svoje cenjene sodelavce, da si v petek pripravite TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK!
V sklopu letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka sta nastala dva izobraževalna videa, ki jsi u naložite na naslednjih dveh povezavah: 1 in 2
dr. Karmen Bizjak Bat
svetovalka specialistka za predelavo živil