Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

SORTIMENT KROMPIRJA za leto 2021

datum: 29.01.2021

Bliža se čas za priprave in saditev zgodnjega krompirja v nižinah Primorske. Čas je za pripravo tal, izbiro primerne sorte, nakup semenskega krompirja in nakaljevanje gomoljev.

Krompir je nepogrešljiv v naši prehrani, saj ga lahko pripravljamo na zelo veliko načinov. Jedilni krompir pridelujemo kot zgodnji krompir za čimprejšnji pridelek pozno spomladi in kot pozni krompir namenjen za ozimnico. Sorte krompirja se med seboj poleg količine pridelka ločijo tudi po ranosti, barvi mesa in pokožice, odpornosti na bolezni in škodljivce ter namenu uporabe in okusnosti.

 Kmetijski inštitut Slovenije skupaj s Kmetijsko svetovalno službo vsako leto pripravi sortni izbor izmed preštevilnih sort krompirja, ki se pojavljajo na trgu. Sorte, ki so najbolj razširjene v pridelavi in imamo zanje vsaj triletne rezultate preizkušanj so opisane v preglednici Sortni izbor krompirja 2021.

Najboljše sorte, ki so sprejemljive v vseh kriterijih pa so uvrščene na Priporočeno sortno listo za krompir v letu 2021. Na priporočeni listi so tudi vse proti krompirjevi plesni odporne sorte, ki so primerne tudi za ekološko pridelavo.

 


Pripravila:

Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr., svetovalka specialistka za poljedelstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica