Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

UKINITEV SAMODEJNEGA PRENOSA PLAČILNIH PRAVIC v letu 2021

datum: 02.02.2021

V primeru spremembe nosilca kmetije med člani kmetije se ukinja samodejni prenos plačilnih pravic. To pomeni, da je potrebno ob vsaki spremembi nosilca kmetijskega gospodarstva oddati Vlogo za prenos plačilnih pravic. Vloga mora biti oddana do 28.2.2021.

Z dnem (9. 1. 2021) uveljavitve Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o shemah neposrednih plačil  (Uradni list RS , št. 2/2021) se v primeru spremembe nosilca kmetije med člani kmetije ukinja samodejni prenos plačilnih pravic. To pomeni, da je potrebno ob vsaki spremembi nosilca kmetijskega gospodarstva izvesti tudi prenos plačilnih pravic, tudi če gre za menjavo nosilcev med člani kmetije. Torej, potrebno je oddati Vlogo za prenos plačilnih pravic. V kolikor boste oddali Vlogo za prenos plačilne pravice do 28. februarja 2021, potem boste upravičeni do izplačila za leto 2021. Pred prenosom plačilne pravice pa je potrebno izvesti tudi spremembo nosilca kmetije, to uredite na Upravni enoti.

Če pa plačilne pravice do 28. 2. 2021 ne bodo prenesene na novega nosilca kmetije oz.  v primeru spremembe nosilca po 28. 2. 2021 in v obdobju za oddajo zbirne vloge novi nosilec kmetijskega gospodarstva ne bo upravičen do shem neposrednih plačil, ki so vezane na aktivacijo plačilnih pravic.

Tu velja opozoriti na mlade prevzemnike, ki imajo namen kandidirati na trenutno odprt Javni razpis – Pomoč za  zagon dejavnosti za mlade kmete (podukrep 6.1) in še niso izvedli spremembe nosilca, da je smiselno, da to uredijo pred 28. 2. 2021 ter hkrati  oddajo tudi Vlogo za prenos plačilnih pravic, to pa zato, da bodo upravičeni do vseh možnih plačil, ki so vezana aktivacijo plačilne pravice.

 

Novosti pri ukrepih neposrednih plačil v letu 2021

Letos se poleg že znanih podpor pri proizvodno vezanih plačilih dodaja še  proizvodno vezano plačilo za drobnico. Do podpore je upravičen nosilec KMG , ki na dan 1.2.2021 redi vsaj 14 ovc ali koz starejših od 1 leta oz. , ki so takrat že jagnile/jarile ali ovne, kozle starejše od 1 leta. Čas obvezne reje oz. število živali drobnice, ki je prijavljeno na zahtevku mora biti prisotno na kmetiji od 5. maja do 31.oktobra tekočega leta. Zahtevek za proizvodno vezano plačilo za drobnico mora biti oddan do 5. maja 2021. Okvirna podpora za leto 2021 znaša 28 eur/žival (končni izračun je odvisen od končnega števila živali). Za vse živali, za katere se uveljavlja zahtevek za podporo za rejo drobnice, mora biti znan podatek o mesecu in letu rojstva.

Pri že uveljavljeni podpori za zelenjadnice se iz seznama črta repa. V primeru prijave več kot 5 ha zelenjadnic so potrebna dokazila in vpis v register obratov in povprečni hektarski donos za 2021 znaša 16t/ha  (priloga 4 Uredbe). Pomembno je, da v kolikor prihaja do spremembe datumov setve ali sajenja, da se te spremembe sporoča, lahko tudi večkrat.  V primeru , da pride do naravne nesreče je potrebo javiti višjo silo ali pa umakniti zahtevek.

 

Novosti pri ukrepih kmetijsko - okoljska - podnebna plačila (KOPOP) v letu 2021

Bistvenih novosti ni. Možnost je enoletnega podaljšanja operacij katere ste uveljavljali že v letu 2020.