Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo jablan in hrušk

datum: 24.03.2023

Jablanov škrlup, hrušev škrlup, ameriški kapar, jajčeca listnih uši in rdeče sadne pršice, jablanov cvetožer

V minulem tednu je zaradi otoplitve razvoj hrušk in jablan zelo napredoval. Fenološke faze hrušk in jablan so na Primorskem zelo različne, odvisne od lege nasada in sorte. V Spodnji Vipavski dolini so hruške povečini v fazi brstenja oz. mišjega ušesa BBCH 53-54.  Zgodnje sorte hrušk na toplih legah pa so povečini že v fazah od rožnatega popka (BBCH 57) do balonskega stadija (BBCH 59). Jablane v Vipavski dolini so v fazi mišjega ušesa (BBCH 54), pri zgodnjih sortah na izpostavljenih legah pa je že oblikovana listna rozeta z vidnimi cvetnimi popki (BBCH 55). Na območju Brkinov in na Tolminskem jablane začenjajo brsteti (BBCH 53).

Ob napovedanih padavinah konec tedna pričakujemo prvi izbruh askospor škrlupa, zato je potrebno nasade pred  tem poškropiti. Za preventivno zaščito hrušk in jablan, ki imajo že razvito listno rozeto priporočamo uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi aktivnih snovi metiram (Polyram), dodin (SYLLIT 400 SC, SYLLIT 544 SC) in ditianon WG (DELAN PRO, DELAN 700 WG, ALCOBAN).  

V Brkinih in na Tolminskem je zdaj optimalen čas za uporabo pripravkov na osnovi bakra.

Uporabite lahko:

Sredstvo

Odmereki, konc.

Badge WG WG

2,9 kg/ha

Cuprablau Z 35 WP

3,0 kg/ha

Cuprablau Z 35 WG

3,0 kg/ha

Cuprablau Z 50 WP

2,0 kg/ha

Kocide 2000

2 kg/ha

Nordox 75 WG

1,6 kg/ha

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravki na osnovi bakra so deloma učinkoviti proti hruševemu ožigu, zato je njihova uporaba priporočljiva v vseh intenzivnih in travniških nasadih, kot tudi v sadnih vrtovih. Zelo priporočljiva pa je zlasti na območju spodnje Vipavske doline, kjer je prisoten hrušev ožig.

V fazi mišjega ušesa BBCH (54) je pri pečkarjih optimalen čas za uporabo oljnih pripravkov, ki zmanjšujejo populacijo ličink ameriškega kaparja ter jajčec listnih uši in rdeče sadne pršice. Ukrep svetujemo zlasti v tistih nasadih, kjer ste imeli v preteklem letu težave z naštetimi škodljivci. V ta namen lahko uporabite pripravke na osnovi parafinskega olja; Frutapon v 30 L/ha ali Ovitex v odmerku 20 L/ha ter pripravek na osnovi olja navadne ogrščice;  Celaflor Naturen naravni insekticid za sadje, vrtnine in okrasne rastline v 3 % koncentraciji. Pri škropljenju je potrebno poskrbeti za dobro omočenost rastlin (poraba vode 800-1000 L vde/ha). Najugodnejši pogoji za škropljenje so v suhem in oblačnem vremenu, idealna temperatura zraka je 10–15 °C.

Zlasti na območju Brkinov bodite pozorni na pojav jablanovega cvetožera. Številčnost populacije škodljivca najlaže ugotovimo z metodo stresanja vej, pri čemer 100 vej otresemo v dežnik ali lovilno ponjavo. Če pri tem ulovimo več kot 20 – 30 hroščkov, lahko pričakujemo večjo škodo na cvetovih. Velikost populacije škodljivca lahko ocenimo tudi s pregledovanjem brstov ter štetjem vbodov in odloženih jajčec. V nasadih s slabšim cvetnim nastavkom proti škodljivcu ukrepamo le v primeru, da smo pri pregledu ugotovili več kot 20% brstov z vbodi ali več kot 15% brstov z odloženimi jajčeci. V nasadih z obilnejšim cvetnim nastavkom je prag višji v obeh primerih za 10% višji.

Za zatiranje cvetožera lahko uporabite pripravek ASET FIVE v 0,064 % koncentraciji (0,96 L v 1500 L vode na ha) L/ha, ki ima dovoljenje za nujne primere v zvezi z varstvom rastlin in katerega raba je dovoljena tudi v ekološki pridelavi jabolk. Sredstvo lahko na istem zemljišču uporabite največ dvakrat.

Pripravila:

Mojca Rot