Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo jablan in hrušk

datum: 30.03.2023

Jablanov škrlup, hrušev škrlup, jablanova pepelovka, krvava uš in mokasta jablanova uš

Napotki za varstvo sadnega drevja z dne 30. marec 2023

Hruške in jablane:

Zgodnje sorte hrušk na izpostavljenih legah že cvetijo (BBCH 61-62), pri ostalih sortah v nižinskih legah so fenofaze v razponu BBCH 57-60. V Vipavski dolini so jablane v fenofazi zelenih do rožnatih popkov (BBCH 56-57),  v Brkinih in na Tolminskem pa v stadiju mišjega ušesca (BBCH 54).

Ob zadnjih padavinah smo na objektnih stekelcih zabeležili prvi manjši izbruh askospor. Zaradi novih napovedanih padavin obstaja nevarnost za okužbe s škrlupom, zato je potrebno nasade pred dežjem ponovno preventivno poškropiti. V nasadih hrušk priporočamo uporabo kombinacije kontaktnih fungicidov in anilinopirimidinskih pripravkov, v nasadih jablan pa uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi aktivnih snovi metiram (Polyram), dodin (SYLLIT 400 SC, SYLLIT 544 SC) in ditianon WG (DELAN PRO, ALCOBAN).  

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Syllit

dodin

1,9 L/ha

Syllit 544 SC

dodin

1,4 L/ha

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Anilinopirimidinski fungicidi

Chorus 50 WG

ciprodinil

0,45 kg/ha

Pyrus 400 SC

pirimetanil

1 L/ha

Mythos

pirimetanil

1,5 L/ha

Scala

pirimetanil

1,125 L/ha

Batalion 450 SC

pirimetanil

0,7 -1 L/ha

Faban

pirimetanil + ditianon

 

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V obdobju pred cvetenjem jablan proti pepelovki priporočamo uporabo  pripravkov na osnovi žvepla v najvišjem dovoljenem odmerku 5 - 8 kg/ha. Ukrep priporočamo zlasti na območju Brkinov, kjer imate velike težave z omenjeno boleznijo. Uporabite lahko enega od naštetih pripravkov: Cosan, Kumulus DF, Microthiol special, Microthiol disperss, Pepelin, Thiovit jet,  Vindex 80 WG ali Azumo WG. Uporabite lahko tudi pripravke v tekoči obliki: Pol sulphur 800 SC, Biotip Sulfo 800 SC, Symbiotica Fito v odmerku 6,0 -7,5 L/ha ali Vertipin v odmerku 5L/ha. Uporabo pripravkov na osnovi žvepla priporočamo v toplih dneh, ko temperature zraka presegajo 15 °C.

Krvava uš (Eriosoma lanigerum) in mokasta jablanova uš (Dysaphis plantaginea)

V nasadih, kjer opažate prisotnost krvave uši je njeno zatiranje smiselno izvesti že v obdobju pred cvetenjem. V ta namen lahko uporabite pripravek Pirimor 50 WG v odmerku 0,75 kg/L, kateremu dodamo močilo oz. olje. V nasadih, kjer se poleg krvave uš pojavlja tudi mokasta jablana uš, lahko uporabite pripravek Teppeki ali Afinto v odmerku 0,14 kg/ha, ki ima stransko delovanje tudi na krvavo uš. V mladih nasadih jablan, ki ne presegajo višine 2 m,  lahko v obdobju pred cvetenjem, v fenoloških fazah BBCH 56-59 proti mokasti jablanovi uši uporabite pripravek Sivanto prime v odmerku 0,4 L/ha. Proti listnim ušem lahko uporabite tudi pripravek   Neem azal T/S v odmerku 1,5 L/m višine krošnje.

Pri uporabi sredstev, ki so strupena za čebele, je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

DSC06702  DSC06708

Pripravila: Mojca Rot