Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Malvazija



Slika malvazija

Je bela pol aromatična sorta vinske trte, ki je razširjena v deželah ob Sredozemskem morju.


V vinorodni deželi Primorski je najbolj razširjena v Slovenski Istri, veliko jo je tudi v Vipavski dolini, na Krasu in nekoliko manj v Goriških Brdih. Malvazija s svojo bujnostjo in svetlo zelenim, velikim listjem in ovalnimi, podolgovatimi grozdi že na daleč opozarja nase. Njena rast in bujnost nam kažeta, da z lahkoto izkoristi vso obilico sonca in toplote, ki sta ji na Primorskem na voljo in ju preoblikuje in uskladišči v grozdju, listju in dolgem, močnem lesu. Zori srednje pozno in nas ob trgatvi v vinogradih pozdravlja s svetlečimi grozdi in hrustljavimi, zlato rumenimi jagodami in obljublja harmonično vino prijetnega vonja in okusa.

Iz zgodovine: Matija Vertovec je malvazijo uvrstil med bele, bolj žlahtne sorte in zanjo piše, da so grozdi malvazije »kar najlepši podobe, 6-12 palcev dolgi, hrustljavih zlato rumenih jagod«. Opisal je sedem različnih tipov Malvazije – »1-debela rodovitna, 2-debela oprhljivka, 3-malvazija s srednje debelimi jagodami – najbolj čislana,4- z drobnimi jagodami - dobra, 5- z drobnimi jagodami, ki zaroda ne pokaže, 6- z drobnimi jagodami, ki  pri nas ne dozori in 7-malvazija s podolgovatimi grozdi.« 

Malvazija se je na Primorskem zelo razširila po prvi, še močneje pa po drugi svetovni vojni. V tem času so jo vinogradniki zelo cenili, saj je zagotavljala stalne in kakovostne pridelke. Vinogradniki iz Šempasa na Vipavskem se spomnijo, da so jo njihovi »nonoti« imenovali »zabela za vino«, ker je bilo njeno grozdje vedno zelo sladko in dobro.  Na Krasu – v okolici Gorjanskega ji še vedno rečejo »sladkominka« in s tem potrjujejo njen sloves dobre, sladke sorte. 
Vino: Vonj malvazije spominja na cvetočo akacijo ali sveže seno, ki se prepleta z vonji marelice, breskve, tropskega sadja ter mandeljnov. Vino je zlato rumene barve, pri mladem vinu lahko zasledimo tudi nežno zelene odtenke. 

Malvazija je pol aromatična sorta. Njen okus preseneti s svežino in polnostjo in z značilno, prijetno, nižjo kislino, ki se ob koncu prepleta z rahlo grenkim okusom po mandljih. Grozdje predelamo v svežo, mirno, sortno malvazijo. Lahko ga tako kot rebulo kratkotrajno maceriramo in zorimo v lesenih sodih. Zelo primerna je za pridelavo zvrsti, vina poznih trgatev in posebnih vin ter  kot osnova za peneče vino. Na Vipavskem jo uporabljajo v zvrsti Pikolit, posebnem vinu pridelanem iz sušenega grozdja.