Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo jablan in hrušk

datum: 06.04.2023

Jablanov škrlup, hrušev škrlup, jablanova pepelovka, jabolčna grizlica

V večjem delu Vipavke doline so hruške že v polnem cvetenju (BBCH 65), cveteti pa so začele tudi nekatere zgodnje sorte jablan (BBCH 61-62). Ostale sorte jablan so še v fenološki fazi rožnatih popkov oz. balonskega stadija (BBCH 57-59). V Brkinih in na Tolminskem so jablane povečini v fazi rožnatih popkov (BBCH 57), na boj hladnih oz. višjih legah pa še  stadiju vidnih cvetnih popkov (BBCH 55).

Ob zadnjih padavinah so bili na Vipavskem izpolnjeni pogoji za blage do srednje močne okužbe s škrlupom, na objektnih stekelcih smo ujeli manjše število askospor. Ob koncu tedna so zopet napovedane padavine, zato je potrebno nasade ponovno preventivno poškropiti. V cvetočih nasadih jablan in hrušk svetujemo uporabo kombinacije kontaktnih fungicidov na osnovi aktivne snovi ditianon in anilinopirimidinskih pripravkov, v nasadih ki še ne cvetijo pa uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi aktivnih snovi metiram (Polyram), dodin (SYLLIT 400 SC, SYLLIT 544 SC) ali ditianon WG (DELAN PRO, ALCOBAN).  

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Syllit

dodin

1,9 L/ha

Syllit 544 SC

dodin

1,4 L/ha

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Anilinopirimidinski fungicidi

Chorus 50 WG

ciprodinil

0,45 kg/ha

Pyrus 400 SC

pirimetanil

1 L/ha

Mythos

pirimetanil

1,5 L/ha

Scala

pirimetanil

1,125 L/ha

Batalion 450 SC

pirimetanil

0,7 -1 L/ha

Faban

pirimetanil + ditianon

1,2L/ha

V obdobju pred cvetenjem jablan proti jablanovi pepelovki priporočamo uporabo  pripravkov na osnovi žvepla v najvišjem dovoljenem odmerku 5 - 8 kg/ha. Ukrep priporočamo zlasti na območju Brkinov, kjer imate velike težave z omenjeno boleznijo. Uporabite lahko enega od naštetih pripravkov: Cosan, Kumulus DF, Microthiol special, Microthiol disperss, Pepelin, Thiovit jet,  Vindex 80 WG ali Azumo WG. Uporabite lahko tudi pripravke v tekoči obliki: Pol sulphur 800 SC, Biotip Sulfo 800 SC, Symbiotica Fito v odmerku 6,0 -7,5 L/ha ali Vertipin v odmerku 5L/ha. Uporabo pripravkov na osnovi žvepla priporočamo v toplih dneh, ko temperature zraka presegajo 15 °C.

Tik pred cvetenjem je čas za obešanje belih lepljivih plošč za spremljanje jabolčne grizlice. Belo ploščo velikosti 20x30 cm obesimo čim više, na zunanji dobro vidni del krošnje. Prag škodljivosti je presežen, če se v obdobju od začetka do konca cvetenja na belo lepljivo ploščo ujame več kot 30 osic. Grizlico zatiramo po končanem cvetenju. Termine škropljenja ter dovoljena sredstva bomo objavili v naslednjih obvestilih.

 

Pripravila: Mojca Rot