Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo pečkarjev

datum: 16.06.2023

Jabolčni zavijač

Na območju Brkinov, na lokaciji Čelje smo v minulem tednu zabeležili izjemno velik ulov jabolčnega zavijača. Drugod na Primorskem so ulovi pod pragom škodljivosti. Sadjarjem na območju, kjer je presežen prag škodljivosti in je od zadnjega škropljenja minilo več kot 14 dni, svetujemo ponovno škropljenje proti zavijaču. Za ta namen lahko uporabijo pripravke kot so: Coragen ali Voliam v odmereku 0,27 L /ha, Exirel v odmerku 0,9 L/ha, Delegate 250 WG v odmerku 0,3 kg/ha, Laser plus v odmerku 0,3 L/ha ali pripravek Mospilan 20 SG v odmerku 0,4 kg/ha.

V ekoloških pridelavi jabolk lahko za zatiranje jabolčnega zavijača uporabite pripravek Madex max, Carpovirusine ali Laser plus.

Pomemben ukrep za zmanjšanje napadenosti plodov zaradi jabolčnega zavijača je tudi ročno redčenje plodov, ki ga je potrebno opraviti takoj po končanem junijskem trebljenju. Stičišče dveh plodov je zavarovano mesto, kjer se gosenice jabolčnega zavijač najraje zavrtajo v plod.

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

 

Pripravila:

Mojca Rot