Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

DRUŽINE ZELENJADNIC IN PRIMERI ZA MEŠANE KULTURE

datum: 03.04.2020

V spodnjem prispevku so navedene vse družine zelenjadnic in pester nabor vseh vrst zelenjadnic, ki jih lahko uspešno vključujemo v kolobar, navedeni so primeri mešanih kultur in primer izdelave visoke grede na vrtovih

DRUŽINE ZELENJADNIC IN PRIMERI ZA MEŠANE KULTURE

  • KOLOBAR (družine zelenjadnic):

Metuljnice: grah, fižol, čičerika, bob, leča, soja.

Križnice: zelje, ohrovt, brokoli, cvetača, nadzemna kolerabica, rdeča mesečna redkvica,…

Bučevke: bučke, jedilne buče, lubenice, dinje, kumare

Lilijevke: česen, čebula, por, šalotka, špargelj

Usnatice: žajbelj, rožmarin, bazilika

Rožnice: jagode

Košarice: Solate, radiči, cikorija, kardij, artičoka, regrat

  • : špinača, rdeča pesa, blitva

Razhudnikovke: paradižnik, krompir, jajčevec, paprika

  • : peteršilj, zelena, korenje, sladki janež
  • : motovilec.

 

  • MEŠANI POSEVKI (primeri)

Čebula – solata - jagode

Čebula - korenje

Solata - rdeča pesa, fižol

Zelje - fižol (stročnice – kapusnice)

  • -  privablja listne uši  
    • – privablja čmrlji in čebele   
    • – parazitske osice

    Dehteči boreč, šetraj, timijan in kamilica  - privabljajo čebele in druge koristne insekte

    Sajenje kombinacij za boljši okus plodov: Bazilika – paradižnik

                                           Šetraj – solata in fižol

                                           Krebuljica – korenje

                                           Kamilica – zelje in čebulnice

                                           Špinača – vse kulture

    • sprošča saponine, ki ugodno vplivajo na rast vseh rastlin, razen rdeče pese, tako, da jo lahko sejemo po celem vrtu.

     

    • : odvračalni ali repelentni učinek rastlin glede na škodljivce
    • Bolhač – pelin, poprova meta
    • Uši – sivka
    • mravlje – motovilec, sivka
    • plesni – česen, drobnjak
    • ogorčice – ognjič, žametnica
    • koloradski hrošč – hren, kopriva
    • kapusov belin – žajbelj, pelin, rožmarin

     

     

    Privabilni posevki: plazečo deteljo posejemo v medvrstni prostor

    • Trips – kapusnice in čebulnice ( s setvijo ustvarimo 5 -13% pokritost s plazečo deteljo)

     

    Robni privabilni posevki:

    • Solata – lucerna (stenice se hranijo z lucerno)
    • Koruzo in rž posejemo na robove (zaščita pred vetrom)
    • Zelje – kitajsko zelje (bolhači napadejo kitajsko zelje)

     

    SPIRALA ZAČIMB IN ZELIŠČ

    Spiralo oblikujemo iz naravnih materialov (les, kamen). Iz naravnih materialov oblikujemo drenažni sloj. Nato prekrijemo z dobrim humusnim substratom in zasadimo z izbranimi rastlinami. Dimenzije: 120 cm x 120 cm x 20-80 cm. Toploljubne rastline sadimo na vrh spirale, ostale pa vmes. Primer zasaditve od znotraj navzven: rožmarin, origano, pehtran, timijan, peteršilj, drobnjak, meta, melisa in vodna kreša.

     

    • VISOKE GREDE (priprava visoke grede)

    Izberemo lego, kjer opravimo izkop za našo visoko gredo, v dimenzijah: 120 cm širine, 100 cm višine in poljubne dolžine.

    Pomembno je, da v plasteh oblikujemo visoko gredo, ki jo izdelamo iz naravnih materialov (les). Najprej notranji obod grede obložimo s črno folijo, ki jo pritrdimo na leseni obod. Na dno položimo ovčjo volno in jo namočimo. Na volno naložimo debla, na debla pa drobne veje in vejice. Sledi plast gozdnega listja na katerega položimo kartone. Vsako plast organskega materiala posebej dobro namočimo. Nato prekrijemo kartone z zemljo iz izkopa. Na zemljo dodamo plast komposta. Zadnjih 50 cm pa zaključimo z dobro vrtno zemljo. Sadike z lepo razvito koreninsko grudo posadimo po naši izbiri.

     

    • SETEV, SAJENJE: Avtohtone, udomačene in tradicionalne sorte

    Zanimive so sorte različnih tipov solate, stročjega fižola iz ponudbe Semenarna Ljubljana. Seme lahko direktno posejemo v kvalitetno pripravljena tla. Lahko pa si sami pripravimo sadike zelenjadnic, ki jih želimo pridelovati.

    • : Bistra (sejemo jo spomladi in jeseni, K), Dalmatinska ledenka (K, poletna, sejemo jo lahko celo leto), Leda (K, poletna, izboljšana Ljubljanska ledenka), Posavka (K, zimska solata), Unicum (K, poletna sorta solate).
    • Ljubljansko, Varaždinsko.
    • Belokranjka, Ptujska rdeča, Tera.
    • : kranjska okrogla.
    • : Rumeno maslena.
    • Ljubljansko rumeno.
    • : Ljubljanski, Žličar.
    • : Češnjevec (za zrnje), Cipro (zelene stroke in sivkasto rumena trna), Jabelski pisanec (za zrna podobna sorti Češnjevec). Fižol lahko sejemo od aprila do junija.

     

    • ZEMLJA, GNOJENJE, NAMAKANJE, OSKRBA

    Skrbeti moramo za dovolj visok nivo humusa v tleh. Tla morajo biti odcedna, dobre strukture. Gnojimo z organskimi gnojili tako v času priprave tal, kot tudi v fazah dognojevanja. Uredimo si kapljični sistem namakanja. Za zaščito tal uporabimo slamo ali posušeno pokošeno travo. Za zeleno gnojenje lahko sejemo ajdo, ječmen, krmno redkev, rukolo, facelijo, detelje in druge medovite rastline.

     

    • KOMPOSTNIK NA VRTU

    Pripravimo ga iz lesenega materiala. Na dno položimo debelejše veje, na veje trstičje in grob organski material. Nadaljujemo s plastjo organskih odpadkov z vrta. Nato dodamo plast gnoja ali komposta, vmes lahko dodajamo pepel in plasti vrtne zemlje. Kompostni kup zaključimo tako, da ga prekrijemo s plastjo slame ali pokošene trave. V poletnem času moramo kompostni kup oroševati. V zimskem času pa rahljati in prezračevati.

     

    • ZAŠČITA: prekrivke, opora, mreže, senčenje, folije, ovčja volna, slama

    Zemljo lahko zaščitimo z ovčjo volno, s folijami,…Rastline pa zaščitimo pred mrazom s prekrivkami ali folijo, ki jo položimo na oporo.

     

     

    KGZS Zavod GO: Jana BOLČIČ