Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

two bottoms Foto M. Prešeren

Vinarstvo

Naši strokovnjaki

  • Tamara Rusjan

    svetovalka specialistka za vinarstvo

    t: 05 335 12 09

    m: 041 721 903

    e:

  • dr. Tjaša Jug

    vodja Agroživilskega laboratorija, vodja kakovosti

    t: 05 335 12 24

    m: 031 719 237

    e:

  • Mirjana Košuta

    odgovorna analitičarka - enologinja

    t: 05 335 12 25

    e:

  • Tanja Škvarč

    odgovorna analitičarka - živila

    t: 05 335 12 26

    e:

  • Barbara Ličen

    laboratorijska tehnica, povzorčevalka

    t: 05 335 12 17

    m: 031 864 455

    e:

  • mag. Anka Rojc Polanec

    odgovorna analitičarka - pedologinja, izvoz vina

    t: 05 335 12 27

    e:

Vinarstvo

Vino je po slovenski zakonodaji pridelek, pridobljen s popolnim ali delnim alkoholnim vrenjem drozge ali mošta, pridelanega iz grozdja žlahtne vinske trte. Vino je ena najbolj kompleksnih in priljubljenih pijač na svetu, saj je v njem odkritih že več kot 1300 različnih spojin in še vedno se odkrivajo nove. Rodi se v vinogradu, neguje in dozori pa v kleti. Je naša gospodarska in kulturna  dediščina, saj je v njem zapisano nekaj bistva o narodu.

Že dolgo ugotavljamo, da je znanje osnova za uspešno gospodarjenje na kmetiji, zato je naše delo izobraževanje in nadgrajevanje kmetijskega znanja vseh, ki se trudijo in obdelujejo zemljo v naši majhni deželici Sloveniji.  Razumevanje pridelave vina in osnovnih reakcij, ki tečejo med spojinami, ter kompleksnost  postopkov, ki tečejo med predelavo grozdja, so temelj našega dela in posredovanja znanja med vinarje.

»Če želiš biti srečen za en dan popij kozarec vina. Če želiš srečo za celo življenje, posadi vinograd.«

Kitajski pregovor

Novice

2012-08-12-11-56-24.jpg

21. februar 2018

Subvencijska kampanja 2018

26.2.2018 - pričenja se subvencijska kampanja 2018

več >

iStock-610252676

21. februar 2018

Rok za oddajo vlog za prenos plačilnih pravic

28. 2. 2018 - rok za oddajo vlog za prenos plačilnih pravic

več >

grozd

19. februar 2018

Tolerantne sorte vinske trte - Predavanje in degustacija vin

27. februar 2018, dvorana Sadjarskega centra Bilje, Bilje1

več >

Strokovna vsebina

photo-not-available

Cabernet sauvignon

- pozna sorta
- vino je temno modro, vijolično
- vonj vina nas spominja na črni ribez, zeleno papriko, z zorenjem v leseni posodi pa pridobi še vaniljine note, note pražene kave, cimeta
- dozorelo vino je polno, bogato z žametnimi tanini

photo-not-available

Refošk

- srednje pozna sorta
- vino je rubinaste, temno rdeče do vijolične barve
- vonj mladega vina spominja na maline, višnjo, črni ribez, brinje, z zorenjem pa se pojavijo vonji po gozdni podrasti in začimbah
- okus je saden, svež, na ekstraktu zelo bogat in včasih rahlo kiselkast

photo-not-available

Barbera

- pozna sorta
- vino je rubinasto rdeče barve, z zorenjem preide v granatno rdečo
- vonj vina je nežen, diskreten, spominja nas na gozdne sadeže kot sta ribez in murva
- okus vina je poln, saden, včasih nas rahlo moti višja kislina, ki se ob dozorelem grozdju izgubi

Izobraževanja in dogodki

arhiv dogodkov >