Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Naši strokovnjaki

  • Tamara Rusjan

    svetovalka specialistka za vinarstvo

    t: 05 335 12 09

    m: 041 721 903

    e:

  • dr. Tjaša Jug

    vodja Agroživilskega laboratorija, vodja kakovosti

    t: 05 335 12 24

    m: 031 719 237

    e:

  • Mirjana Košuta

    odgovorna analitičarka - enologinja

    t: 05 335 12 25

    e:

  • Tanja Škvarč

    odgovorna analitičarka - živila

    t: 05 335 12 26

    e:

  • Barbara Ličen

    laboratorijska tehnica, povzorčevalka

    t: 05 335 12 17

    m: 031 864 455

    e:

  • mag. Anka Rojc Polanec

    odgovorna analitičarka - pedologinja, izvoz vina

    t: 05 335 12 27

    e:

Vinarstvo

Primorska vina

rebulask7_

Rebula

- srednje pozna sorta
- vino je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki
- vonj je značilno intenzivno svež in saden – fige, zorenje v sodih pa razvije vonj po suhem sadju in začimbah
- okus lep, fin, svež, živahen, harmoničen, običajno je suho vino, zgodi se, da se izrazi tudi okus po cedri (primerna dozorelost)

malvazija

Malvazija

- srednje pozna sorta
- vino je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki
- vonj je sortno značilen cvetni (akacija) , sadni (marelice, breskve), rastlinski (meta)
- okus vina je poln, harmoničen, bogat na glicerolu in akoholu, velikokrat malc
grenak in nas spominja na mandelj

tokaj

Sauvignonasse – Zeleni sauvignon

- srednje pozna sorta
- vino je rumeno zelenkaste barve
- vonj vina nas spominja na mandelj, poljsko rumeno cvetje, sveže sadje in začimbe
- okus vina je eleganten, topel, poln, bogat in harmoničen, nižje kislosti

photo-not-available

Pinela

- srednje pozna sorta
- vino je rumenkasto zelene barve
- vonj vina je svojstven, eleganten, s cvetličnimi ali sadnim značajem
- okus vina se ponaša s svežino katero pripomore kislina, vitkost pa omogoča rahlo nižji alkohol, ki učinkuje prijetno in toplo

zelen_g4_jpg

Zelen

- srednje pozna sorta
- vino je rumenkasto zelenkaste barve
- vonj vina je svojstven in sicer so v mladosti izraženi cvetlični vonji in sadni toni (jabolka, hruške), z zorenjem pa se pojavijo arome po posušenem cvetju, čajih
- okus vina je sorten, suh, bogat na ekstraktu, poln, aromatičen, z dolgim zatonom

Novice

grozdje vino

05. oktober 2018

Dobra letina še ne pomeni dobrega vina

Te dni se končuje trgatev v naših vinogradih. Letnik nas je obdaroval kot že dolgo ne s količinsko in kakovostno bogatim grozdjem. Zdaj pa se delo in skrb prenašata v...

več

trgatev, predelava grozdja, vino

12. september 2018

Kaj priporočamo pri pridelavi vina letnik 2018

V letniku 2018 je zdravstveno stanje grozdja odlično. Sladkorna stopnja narašča nekoliko počasneje kot smo pričakovali, kljub temu bodo alkoholi v nekaterih vinih še...

več

Vzorčenje grozdja (002)

27. avgust 2018

Dozorevanje grozdja letnika 2018

V pričakovanju vrhunskega letnika je zelo pomembno, da pri kletarjenju ne pokvarimo kakovosti, ki smo jo pridelali v vinogradu. Čistoča, doslednost, natančnost in znanje...

več

IMG_8744

22. junij 2018

Trte in vino – zakladi Primorske

V torek, 19. junija smo v Hotelu Perla uspešno izpeljali tradicionalni posvet Trte in vino – zakladi Primorske. Po besedah direktorja Branimirja Radikona, je prireditev...

več

Izobraževanja in dogodki

Ni aktualnih dogodkov.