Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

ZDRAVILNE UČINKOVINE V ZELENJAVI

datum: 21.04.2020

Uživanje in vključevanje sveže, lokalno pridelane zelenjave v naše dnevne obroke je izjemnega pomena za zdrav življenjski slog. Na ta način poskrbimo za zadosten vnos pomembnih vitaminov, rudnin in vse bolj pomembnih vlaknin ter drugih bioaktivnih snovi, kar pozitivno vpliva tudi na naše počutje. Še posebno, v tem obdobju krize zaradi korona virusa, to prepoznavajo vsi potrošniki, ki iščejo in kupujejo domače pridelke in izdelke in slovenskih kmetij. Upamo lahko le, da bodo potrošniki dokončno prepoznali, da globalizacija ne vodi nikamor. Da bodo prepoznali pomen in kakovost doma pridelane hrane. Da bodo spoštovali in uživali kakovostne lokalno in sezonsko pridelane in predelane izdelke ter jim za vedno namenili vso svojo pozornost. Le na ta način bodo tudi sami najbolje poskrbeli za svoje zdravje in si krepili imunski sistem. V prispevku so opisane zdravilne učinkovine nekaterih vrtnin, ki jih pridelujemo v spomladanskem času.

SOLATA

SOLATA

Ponudba različnih tipov solate je zelo pestra in bogata preko celega leta. Solata je pomemben vir vlaknin. Rdečelistna glavnata solata je bogata s folno kislino, ki pospešuje nastajanje želodčne kisline, brez katere se v želodcu ne more pričeti prebava beljakovin. Zelena glavnata solata pa je bogata na magneziju, ki ima pomembno vlogo pri prenašanju signalov po živčevju, posebno še v mišicah. Karotini, ki se nahajajo v rdečelistnih solatah pa nas varujejo pred prostimi radikali.

ŠPARGLJI 

ZELENI ŠPARGLJI

Uživanje dnevno svežih špargljev krepi naš imunski sistem. Sveži špargljevi poganjki so bogat vir vitamina A (pomemben je za sluznice, dober vid in varovanje celic). Vsebujejo tudi vitamine iz skupine B. Tiamin ali vitamin B1 je pomemben za pravilno delovanje živčevja, riboflavin ali vitamin B2 pa igra pomembno vlogo pri presnovi in pozitivno vpliva na zdravje las, oči in kože. Piridoksin ali vitamin B6 je pomemben vitamin za biosintezo beljakovin. Šparglji so bogati tudi z B3 vitaminom ali niacinom, ki pomembno vpliva na celično energijo in čiščenje toksinov iz organizma. Vsebujejo tudi veliko folne kisline, saj s 100 g špargljevih poganjkov v obroku, pokrijemo potrebe po tem pomembnem vitaminu za cel dan. Folna kislina je namreč pomembna pri pomlajevanju celic, pri nastajanju krvi in hormonov. Kalij pa je pomemben za odvajanje vode in kislin iz telesa. Šparglji so tudi bogat vir vlaknin, ki pomembno vplivajo na zdravo črevesno sluznico. Cink pa je nepogrešljiva sestavina več kot 300 encimov in krepi vezivna tkiva ter žile in pospešuje delovanje možganskih celic.

ŠPINAČA

ŠINAČA

Vsebuje veliko magnezija in že 50 g špinače na dan pokrije potrebe po magneziju. Magnezij je mineral, ki omogoča dobro delovanje mišic in krepi srce. V špinači najdemo tudi veliko mangana, ki je nenadomestljiv za celotno presnovo, za kri, kosti, možganske celice, živce, hormone ter za zdravo žlezo ščitnico. Špinača je dober vir kalcija, ki je pomemben za kosti, zobe in živčevje. Vsebuje tudi primerno obliko bakra, ki ugodno vpliva na hormone sreče, lepo porjavelo kožo in barvo las. Špinača je bogata tudi z železom, ki je pomemben mineral pri nastajanju novih krvnih celic in pri celičnem dihanju. Dobro je, da jedi s špinačo obogatimo še z oljčnim oljem, ker poteka nato prebava nekoliko počasneje in se veliko več mineralov sprosti v organizem.

REDKVICE

RDEČE MESEČNE REDKVICE

Rdeče mesečne redkvice so bogate z vlakninami, ki poživljajo črevesno peristaltiko in pospešijo prehod hranilnih snovi. Bogate so s folno kislino in vitaminom C, ki pomembno krepi naš imunski sistem. Redkvice so tudi dober vir selena, ki je izredno pomembne element pri varovanju imunskega sistema in vse naše celice varuje pred prostimi radikali.

 

 

KGZS Zavod GO: Jana Bolčič