Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

ZDRAVILNE UČINKOVINE V JEDILNIH BUČAH

datum: 29.07.2020

Poleg lubenic in melon so se na trgu v zadnjih letih uveljavili različni tipi jedilnih buč, zanimivih oblik in velikosti. Tako je ponudba pestra z velikimi muškatnimi bučami, bučami hokaido, maslenkami, z bučami tip violina različnih velikosti,…..Jedilne buče lahko uspešno skladiščimo in jih uživamo preko zime in vse do pomladi. So bogat naravni vir zdravilnih učinkovin, mineralov in vitaminov, ki jih v zimskem času zelo potrebujemo za ohranjanje zdravega imunskega sistema..

Ponudba različnih sort in hibridov jedilnih buč je zelo pestra. Najbolj pogosto v pridelavi zasledimo hokaido tip jedilnih buč, nato velike muškatne buče, pa maslenke, različne velikosti jedilnih buč v obliki violine,…….. 

 

JEDILNE BUČE (002).jpgMuškatna buča.jpg

Bučno meso je bogato z vodo in vlakninami, ki pospešujejo prebavo v našem telesu. Bučni sok pa je odličen zelenjavni napitek, bogat z vitamini in minerali. Baker, železo, magnezij in kalij so v idealnih medsebojnih razmerjih, ki fiziološko odlično ustrezajo naši presnovi. Rumeno in oranžno bučno meso je bogato s karotini, ki izredno pozitivno vplivajo na naš imunski sistem. Bučna semena pa so pravi biološki zaklad, ker jih skoraj 50 % sestavljajo nenasičene maščobne kisline, ki so v presnovi potrebne za celično dihanje, nastajanje celičnih sten, prenašanje holesterola in za delovanje žlez, kože in sluznice. Uživanje bučnih semen posredno pomaga vitaminu D pri presnovi kalcija in pri pretvorbi karotina v vitamina A. Bučna semena vsebujejo vse mikroelemente (razen mangana in selena) in številne vitamine ter veliko bioaktivnih fosfatov, ki jih telo potrebuje za pridobivanje telesne in celične energije. Majhna semena so tako bogata z beljakovinami, visoko vrednimi maščobnimi kislinami in pomlajevalnimi nukleinskimi kislinami.

Iz bučnega mesa pripravljamo okusne kremne juhe, napolnimo raviole, kuhamo enolončnice. Bučno meso lahko pripravimo v obliki pirejev, kot narastek s kokosovo moko. Okusno oranžno bučno meso lahko pripravimo tudi v pečici gratinirano s čebulo. Tudi veliko okusnih sladic pripravljamo iz bučnega mesa.

 

 

 

 

 

Jana Bolčič, KGZS Zavod GO