Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Pričenja se trgatev 2020!

datum: 03.09.2020

Vzorčenja kažejo na zdrav in lep pridelek. Trgatev se v Brdih, Vipavski dolini in Slovenski Istri sedaj pričenja s polno paro, na Krasu bo pravi zagon ujela čez nekaj dni.

V Vipavski dolini, Brdih in Slovenski Istri je zavod doslej opravil 4 vzorčenja, na Krasu pa 3. Rezultate si lahko ogledate na POVEZAVI.

Tamara Rusjan, vodja Agroživilskega laboratorija in svetovalka za vinarstvo, doslej pridobljeno sliko dozorevanja grozdja v primorski regiji ocenjuje kot zelo dobro:

»Kisline se sedaj gibljejo pri vrednostih 5 oziroma 6 g/l, vrednosti pH pa čez 3, ponekod tudi 3,2. Kisline torej primerno padajo, ampak ne prehitro, saj se vseeno pozna, da so noči hladnejše. To so znaki, da je potrebno v bližnji prihodnosti izvesti trgatev. Glede zdravstvenega stanja lahko rečem, da je zaenkrat, če izvzamemo nedavno točo na Krasu in Brdih, grozdje zdravo in kaže na lep pridelek. Pričakujemo, da se bo v teh dneh trgatev v polnem zagonu pričela v vseh okoliših, razen na Krasu, kjer bodo za škarje poprijeli tisti vinogradniki, ki so utrpeli škodo zaradi toče.«

Kot dodaja tudi sladkorji naraščajo. Nagibajo se proti vrednosti 20° Brix, so pa tudi že čez to vrednost. Zavod je s tem tednom pričel z vzorčenjem vseh sort, opustil pa je zgodnje sorte kot recimo chardonnay. Tako v Vipavski dolini kot Brdih se torej trenutno vzorčijo sorte malvazija, rebula, merlot, zeleni sauvignon, laški rizling, pinela, zelen, barbera, refošk, cabernet sauvignon in klarnica.

Ali je bila torej ohladitev dobrodošla pa Rusjanova pove:

»Gotovo. Še posebej v nočnih urah. Čez dan si še vedno želimo več sonca, ker sladkor še narašča. To je še vedno cilj pri nekaterih sortah. Da pa so v nočnih urah nižje temperature, je vsekakor dobrodošlo, saj se tako zaustavi padanje kislin. Dobrodošlo pa je tudi za tiste, ki imajo prizadete vinograde zaradi toče. Če se bo nadaljevalo suho in hladnejše vreme, grozdje namreč ne bo gnilo.«

 

Vinogradnikom in vinarjem na voljo sodoben in hiter wine scanner

 

Zavod vinogradnike in vinarje že vrsto let spodbuja k spremljanju vrednosti posameznih za nadaljnjo vinifikacijo pomembnih parametrov. Na Zavodu je vsem na voljo sodoben scanner, torej analitična aparatura, ki nudi rezultate v le nekaj sekundah.

»Ko vinogradniki smatrajo, da bi bil vendarle pravi čas, da opravijo trgatev v posameznem vinogradu, priporočamo, da pred tem preverijo vrednosti v grozdju. Dobrodošlo je, da poberejo čim bolj povprečen vzorec, to pomeni tam nekje med 50 in 100 jagod ali celo več. V naš laboratorij lahko prinesejo tudi mošt oziroma grozdne soke, torej ko ni nastopila fermentacija. Le tako bodo vedeli, kako postopati z nadaljnjo vinifikacijo. Vinogradniki naj naberejo vzorec in hladnega prinesejo v naš laboratorij. Vinogradniki in vinarji lahko v namen analize grozdnega soka koristijo tudi bone, ki jih dobijo ob analizi vina.«

Nazadnje vodja Agroživilskega laboratorija in svetovalka za vinarstvo še opozori, da danes ni več dovolj meritev zgolj vrednosti sladkorjev:

»Vrednosti pH in kislin so veliko bolj pomembne kot sladkor. Te vrednosti jih usmerjajo, na kaj naj bodo pozorni med vinifikacijo, čemu se lahko ognejo oziroma kaj morajo obvezno dodati od enoloških sredstev, da se ne bi razvijale bolezni in napake.«

Zavod ob predhodnem dogovoru vzorce prevzame tudi na terenu: T: 05 335 12 25 (Tamara Rusjan), M: 031 864 455 (Ličen Barbara- nadomašča Elena Štadler in Tina Lovorčič), E: sprejem@go.kgzs.si