Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Predčasno sušenje in odpadanje plodov oljk

datum: 07.07.2021

V preteklem tednu smo v posameznih oljčnikih na celotnem območju pridelave opazili predčasno sušenje in odpadanje plodov oljk. Po zadnjih padavinah se je pojav le še stopnjeval. Posamezni oljčniki so zaradi omenjenega pojava že brez pridelka. Trenutno intenzivno pregledujemo stanje v oljčnikih in pridobivamo dodatne informacije. Pregledani vzorci plodov izključujejo kot vzrok možnost delovanja škodljivih organizmov (bolezni in škodljivci).

Oljke_objava7.7.2021_2Na podlagi večletnega (19 let) spremljanja maksimalnih temperatur v času pred cvetenjem pa do začetka julija smo izključili pomemben vpliv le-teh na odpadanje plodov. Tudi samo nizke temperature, ki smo jim bili priča v začetku aprila (minimalna 7.4. -2,3⁰C), najbrž niso vplivale na odpadanje, saj so bile tudi v preteklosti podobne situacije  – 8.4.2003 - 4,2⁰C in 2.4.2020  - 1,6⁰C ob tem , da je bil v teh letih povprečen vrh cvetenja zgodnejši (2003 - 3.6., 2020 – 22.5., 2021 – 10.6.).  Na podlagi prvih ugotovitev predvidevamo, da so najverjetnejši vzrok poškodb na plodovih neobičajna nihanja temperatur v spomladanskem času do formiranja cvetov in času po oploditvi.

Po posvetu s strokovno službo iz sosednje Furlanije Julijske krajine naj bi bil pojav sušenja in odpadanja plodov prisoten tudi na njihovem območju. Po opravljeni raziskavi v strokovnih virih in po posvetu s tujimi strokovnjaki iz območja severne Italije trenutno še ne poznamo natančnega vzroka za nastalo stanje. Pojav podrobno preučujemo, o nadaljnjih ugotovitvah bomo poročali.

Pridelovalcem svetujemo, da skrbno pregledajo oljčnike in nam o morebitnem pojavu poročajo.   

 

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Matjaž Jančar
dr. Marko Devetak
mag. Viljanka Vesel
mag. Urška Klančar
Vasja Juretič