Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Artičoke

datum: 17.06.2022

Spoznajte učinkovine artičok, kako jih pridelujemo in kakšne kulinarične dobrote lahko pripravimo iz njih. V prispevku naše specialistke za zelenjadarstvo Jane Bolčič:

Pri artičoki uživamo mesnata cvetišča. Rastlina spada v družino košaric. Najpomembnejša zdravilna učinkovina v artičoki je cinarin, ki ugodno vpliva na pomlajevanje celic, varuje jetra in pospešuje izločanje žolča iz jeter. Grenčina cinarin znižuje tudi količino holesterola v krvi in preprečuje nastanek žolčnih kamnov. Artičoke so bogate z vitamini (karotin, vitamina B in C), z minerali (železo, magnezij). Uživanje artičok uravnava tudi sladkor v krvi. Artičokine srčke lahko vlagamo v kakovostno oljčno olje. Vsebnost vitaminov v vloženih artičokinih srčkih je sicer zmanjšana, medtem ko je količina preventivne zdravilne učinkovine cinarin, nespremenjena. Podobna rastlina, tudi iz iste družine košaric je kardij, pri katerem pa uživamo odebeljena obeljena stebla. Stebla očistimo, operemo pod tekočo vodo in jih lahko pripravimo na različne načine. Najbolj okusna so, če jih pripravimo kot gratinirana, lahko pa iz njih pripravimo tudi okusne zelenjavne juhe.

Celoten prispevek je na voljo TUKAJ.