Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

SPOZNAJMO NAŠA TLA NA NJIVAH IN TRAVNIKIH

datum: 22.08.2023

Projekt Manj je več je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V projektu naslavljamo problematiko siromašenja tal z organsko snovjo (humusom) in zmanjšano rodovitnost tal, ki je postal problem tudi v Sloveniji.
Delež humusa v tleh v kmetijstvu predstavlja temelj za uspešno rastlinsko pridelavo, saj imajo s humusom bogata tla večjo sposobnost zadrževanja vode, povečano sposobnost za vezavo in izmenjavo hranil (rodovitnost), rastline optimalneje rastejo in dosegajo večje pridelke. Humus v tleh je hkrati tudi vezava CO2, ki posledično pripomore k zmanjšanju izgub v atmosfero, kar zmanjšuje negativne podnebne spremembe.

V okviru projekta Manj je več nadaljujemo niz izobraževanj  s predavanji in delavnicami za kmetovalce in svetovalce, kjer bomo predstavili osnovna znanja o tleh, o lastnostih tal s poudarkom na organski snovi in vezavi CO2 v trajni humus. Spoznali bomo 15 posejanih rastlin za zeleno gnojenje, ki so hkrati tudi medonosne rastline za čebeljo pašo in večina njih je tudi primernih za krmo. Spoznali bomo tudi nekatere stroje za minimalno obdelavo tal brez oranja.

Vabilo na delavnici 31.8.2023 in 5.9.2023 si lahko preberete TUKAJ.


Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.