Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Beljenje debel marelic, kot ukrep proti zgodnjemu odganjanju rastlin

datum: 11.01.2024

Marelice so sadna vrsta, ki ima zelo kratko fiziološko zimsko mirovanje, ki se konča že kmalu po novem letu. Ob dovolj nizkih temperaturah nato nastopi ekološko mirovanje. Ob dvigu temperatur ( predvidoma v januarju) lahko prihaja do začetka kroženja sokov in priprav na brstenje. Pri ponovnem padcu temperatur pod ničlo in jasnem vremenu lahko pride do vzdolžnega pokanja lubja na deblih in kasnejših okužb lesa z lesnimi glivami in propadanja dreves. Prehiter začetek kroženja sokov v drevesu sproži predčasno brstenje in cvetenje, kar največkrat botruje pozebi.

Delno se lahko temu izognemo z ukrepom beljenja debel z apnenim beležem.

Večje nasade lahko belimo s škropilno brozgo narejeno iz 10 l vode in 2,5 kg apna. Beljenje je potrebno ponavljati dokler niso debla popolnoma bela. Prvo beljenje je potrebno izvesti takoj ob pojavu nizkih temperatur (december). Bela barva na deblu odbija sončne žarke in prepreči segrevanje debla na 5 do 15 °C, medtem, ko je v senci temperatura -5 °C. Zaradi te temperaturne razlike pride do pokanja in odstopanja lubja. Beljenje debel ni ukrep, ki bo popolnoma preprečil odmiranje dreves, vendar precej pripomore k zmanjšanju le tega. Če v škropilno brozgo dodamo sredstva na osnovi bakra, lahko še povečamo razkužilni učinek na deblu.

 

Beljenje debel je priporočljivo za vse ostale koščičarje, lahko pa se ta ukrep uporabi tudi pri vsem ostalem sadnem drevju.

 

 

Avtorji članka: mag. Urška Klančar, Sara Spačal Dovžak, Vasja Juretič,

Foto: Vasja Juretič